Nenad Brkić: Što bolji brend destinacije, bolja posjeta turista Nenad Brkić: Što bolji brend destinacije, bolja posjeta turista
Imidž destinacije (destination brand image) je presudan za odluku o posjeti turista, ulaganje stranih i domaćih investitora te kreiranje snažnih brendova proizvoda i usluga.... Nenad Brkić: Što bolji brend destinacije, bolja posjeta turista

Imidž destinacije (destination brand image) je presudan za odluku o posjeti turista, ulaganje stranih i domaćih investitora te kreiranje snažnih brendova proizvoda i usluga. Da bi se natjecale u sve više globaliziranoj i konkurentnoj svjetskoj ekonomiji, turističke destinacije trebaju aktivno pristupiti upravljanju svojim imidžom, izjavio je Feni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevo dr. Nenad Brkić govoreći o značaju brendiranja turističkih destinacija.

Po njegovim riječima imidž turističke destinacije je „skup svih znanja, impresija, predrasuda, zamišljanja i emocija pojedinca ili skupine o određenoj destinaciji ili jednostavno kako nas drugi vide!“

Brkić ističe da brend destinacije treba sadržati ime, simbol, logo, slogan ili drugi grafički znak koji identificira i diferencira destinaciju te obećava nezaboravno iskustvo posjetitelju koje je unikatno za tu destinaciju, a služi i kolekciji lijepih sjećanja na destinaciju nakon što se putovanje završi.

Profesor Brkić također navodi da radi razvoja turističke destinacije kao brenda, vlada i poslovna zajednica moraju raditi kao partneri na razvijanju strateške vizije i razvojnih planova destinacije.

No, da bi neka turistička destinacija imala dobar imidž i kontinuirano privlačila veliki broj turista, neophodno je da ta destinacija zaista ima i ponudu koja će se turistima svidjeti.

-Da bismo imali zadovoljne turiste moramo imati atraktivnu arhitekturu, kvalitetnu gastronomsku ponudu, očaravajuće prirodne resurse i generalno zanimljivu i gostoljubivu kulturu. Mi to imamo. Međutim, ono što također trebamo imati, a što u našem slučaju i predstavlja stvarni problem jest nekvalitetna turistička infrastruktura koja je turistima neophodna da bi uživali u našoj turističkoj ponudi. Dakle, potrebna je kvalitetna transportna mreža, službenici koji govore strane jezike, široka ponuda smještajnih kapaciteta- navodi profesor Brkić.

U tom smislu, dodaje, neophodno je prvenstveno raditi na izgradnji infrastrukture, poboljšavati dostupnost izvora finansiranja i kreditiranja, privatizirati i stimulirati razvoj privatnog sektora te snižavati poreze i smanjivati birokraciju.

Po njegovim riječima na imidž destinacije mogu utjecati razni vanjski faktori koji su van kontrole: državne institucije i politike mogu postizati slabe rezultate, može se pokazati da je vlada sramotno korumpirana, a kompanije koje proizvode brandove za izvoz mogu biti uhvaćene da se ponašaju nemoralno i nedruštveno, a i inozemni mediji mogu negativno prikazivati destinaciju.

Brend turističke destinacije je kombinacija ključnih karakteristika te destinacije koja je čini jedinstvenom, prepoznatljivom i pamtljivom, a u isto vrijeme koja je razlikuje/diferencira od drugih konkurentskih mjesta, kazao je profesor Brkić naglašavajući da strategija brendiranja turizma predstavlja najbolji osnov za izgradnju snažnog brenda za BiH kao državu.

Profesor Brkić zaključuje i da će za narednih pet godina glavni marketinški alat za turizam biti internet i neformalni razgovori (WOM).

-Web stranice destinacije borit će se za srca i misli turista. Putnici će odlučivati kuda da idu na osnovu posjete web stranicama i posebno forumima koji predstavljaju online neformalne razgovore (online WOM). Odluke o putovanju će se donositi uz pomoć interneta, a pozitivna iskustva s elektronskog puta (eTravel) dovodit će do fizičkog puta (pTravel) i pozitivnih priča svom bliskom okruženju. Tako će nastati pozitivni razgovori i usmene preporuke koji su najefektivniji u privlačenju novih turista jer se zasnivaju na stvarnim pozitivnim iskustvima onih koji su destinaciju već iskusili, a kojima potencijalni turisti vjeruju – naveo je prof. dr. Nenad Brkić u razgovoru za Agenciju Fena.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0