Ne dajte da vas ozljeda zaustavi Ne dajte da vas ozljeda zaustavi
Ozljede mišićno-koštanog sustava nastaju zbog nezgoda, radnih procesa ili sportskih aktivnosti. Akutne ozljede nastaju zbog trenutnog djelovanja sile na tijelo, a kronične zbog čestih... Ne dajte da vas ozljeda zaustavi

Ozljede mišićno-koštanog sustava nastaju zbog nezgoda, radnih procesa ili sportskih aktivnosti. Akutne ozljede nastaju zbog trenutnog djelovanja sile na tijelo, a kronične zbog čestih akutnih ozljeda istog dijela tijela koje se ne zaliječe ili dugotrajnih, neprimjetnih ozljeda pri izvođenju istih radnih procesa ili, primjerice, tijekom sportskih aktivnosti.

O pomoći kod ozljeda mišićno-koštanog sustava, tijekom studenoga održat će se niz savjetovanja u više od 400 ADIVA ljekarni širom Hrvatske. ADIVA ljekarnici tom će prigodom educirati građane kako spriječiti ozljedu, kako se ponašati ako se ipak dogodi i kako olakšati tegobe koje se pojave.

Da bi se izbjegle neke ozljede, prije početka aktivnosti treba se dobro zagrijati i istegnuti. Čim se osjeti napor pri izvođenju neke vježbe ili radnje, treba je prekinuti i odmoriti se. Većina sportskih ozljeda nastaje baš zbog nesrazmjera između tjelesnog napora i pripremljenosti tijela na napor.

Osnovno pravilo pri ozljedi mišića, tetive, zgloba ili kosti je ukloniti uzrok nastanka boli. Ako nema rane, djelotvorna je fizikalna metoda poznata pod engleskom skraćenicom RICE (rest, ice, compression, elevation) koja će smanjiti upalu, oteklinu i bol. To znači da se nekoliko dana treba odmoriti, a ozlijeđeni dio tijela hladiti ledom, stegnuti elastičnim zavojem i podići u povišen položaj.

Za liječenje mišićno-koštanih bolova bez recepta mogu se piti analgetici (paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen) i pri njihovoj se primjeni treba pridržavati uputa ljekarnika. Učinkoviti su i lokalni analgetici u obliku gela, kreme ili masti za mazanje na kožu. Za jake bolove treba se posavjetovati s liječnikom

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0