Lukina Pećina-Tajan Lukina Pećina-Tajan
BiH Jedna od turistički atraktivnih lokacija u BiH koje zasigurno trebate posjetiti je Spomenik prirode ‘Tajan’ koji se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i... Lukina Pećina-Tajan

BiH Jedna od turistički atraktivnih lokacija u BiH koje zasigurno trebate posjetiti je Spomenik prirode ‘Tajan’ koji se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš, na nadmorskoj visini 1297 metara. Područje Spomenika prirode bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima sa pećinama, jezerom, speleološkim objektima, kao i endemskim biljkama.

Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice Srednje stijene. Ovdje su pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stanari preko 15,000 godina. Ova pećina je pristupačna čak i amaterima. Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine i otkrivena je u maju 2004. Godine i prepuna je dvorana ukrašenih prelijepim pećinskim nakitom. Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku sa djetetom. Ujedno, ovo je najljepša pećina u BiH i otvorena je za turističke posjete. Pećine i podzemne špilje nastanjuju razne vrste insekata, gmizavaca i pauka. Na Tajanu možete iznajmiti opremu za obilazak ovih pećina uz pratnju iskusnih speleologa.

Izvor:Tirizam BiH

anes.h

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0