Kako Živjeti Svjesno I Kreirati Pozitivno Okruženje Oko Sebe? Kako Živjeti Svjesno I Kreirati Pozitivno Okruženje Oko Sebe?
Vrijeme ne stoji. Stalno se mjenja. Dolaze dobra i loša vremena. To su procesi kroz koje prolazi naše čovječanstvo. U zadnje vrijeme se čuje svuda:... Kako Živjeti Svjesno I Kreirati Pozitivno Okruženje Oko Sebe?

Vrijeme ne stoji. Stalno se mjenja. Dolaze dobra i loša vremena. To su procesi kroz koje prolazi naše čovječanstvo. U zadnje vrijeme se čuje svuda: ”Kriza je!” Jeste, kriza je ne samo u gospodarstvu nego i u vjeri, u obrazovanju i porodici.

U ovom momentu živimo u vremenu kada je teško osloniti se na jednu državu ili jedan sistem. Živimo u vremenu kada zaboravljamo da smo dio prirode i nemilosrdno samo hoćemo da uzimamo od nje.

Došlo je vrijeme da u sebi formiramo novu svijest.

Moramo biti svjesni sebe i uloge koju imamo u okolini u kojoj se nalazimo. Iako smo samo jedna minimalna čestica u cijelom univerzumu to ne umanjuje našu ulogu u svemu tome. Naš lični život je ono što ulažemo za jednu cijelinu.

Svijest je psihološki proces. Svijest je stanje uma koje karakterizira osjećaj nas i okoline. I na tome možemo puno poraditi.

Ne moramo da osnivamo neku političku ili vjersku organizaciju da bismo bili svjesni i da bi smo svjesno živjeli. Biti svjestan je puno jednostavnijei i ljepše.

DOVOLJNO JE DA KRENEMO OD TOGA DA SMO MI NAJODGOVORNIJI U KREIRANJU SVOJIH ŽIVOTA

Pri tome se možemo pridržavati nekih pravila:

  1. Međusobno razumijevanje i tolerancija  neminovno će dovesti do pozitivnih promjena u odnosu sa sobom i ljudima oko nas. Proširimo si vidike. Akceptirajmo različitosti.

U svijetu gdje smo više svjesni  nema mjesta samo za naš ego već i za druge vrijednosti, kao što su ljubav i briga.

  1. Odgajajmo djecu da nisu paraziti, nego dio društva. A to ćemo najbolje postići ako im pomognemo da imaju  odgovornost  za sebe i druge. Vjerujmo svojoj djeci. Greške koje prave su njihove lekcije.

Porodica je osnova društva i ako smo u stanju svako svoju porodici formirati da svjesno funkcioniše, uradili smo najviše što smo mogli za čovječanstvo.

  1. Budimo skromni i štedljivi ne samo u novcu, nego i ophođenju sa hranom i odjećom. U trošenju energije i vode. U očuvanju okoline.
  1. Hranimo se zdravo. Izbjegavajmo “umjetnu” hranu. U trgovinama ne trebamo da kupujemo proizvode koje nisu poznavale naše bake.
  1. Trudimo se da održavamo tijelo i duh u balansu. Pomozimo svom tjelu da nas što duže nosi. Dobra fizička kondicija nam može biti preventiva za puno bolesti.

Svakome odgovara neka fizička aktivnost: Rad u vrtu ima višestruku korist. Sem kretanja privređujemo zdravo povrće i voće, uzgoj cvijeća je jako terapeutski.  Meditacija i yoga  štite nam moždane ćelije i mišiće. Fitnes nam je dobar za kondiciju. Vožnja bicikla kroz prirodu nam štiti srce. Šetajmo i izbjegavajmo za kratke relacije koristiti auto.

Ono što vidimo izvan sebe, također se događa u našem unutarnjem svijetu. Nešta nova svijesti  i novi vidici nam prave prostora da budemo svoji i istovremeno dio ogromne cjeline.

 

Izvor:Magazin za sretnu zenu

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0