Kako ublažite posljedice nedovoljne količine sna? Kako ublažite posljedice nedovoljne količine sna?
Nesanica je moderni fenomen. Živimo u svijetu koji nikad ne spava. Naučnici širom svijeta počeli su da istražuju posljedice koje nedostatak sna ostavlja na... Kako ublažite posljedice nedovoljne količine sna?

Nesanica je moderni fenomen. Živimo u svijetu koji nikad ne spava. Naučnici širom svijeta počeli su da istražuju posljedice koje nedostatak sna ostavlja na naš mozak i tijelo.

Osamdesetih godina 20. ijeka, naučnici s Univerziteta u Čikagu napravili su možda i najbolju studiju koja se tiče ove teme. Profesor Richard Wiseman i njegove kolege radili su ispitivanja na pacovima. Najprije bi ih priključili na mašinu koja je mjerila njihovu moždanu aktivnost, a zatim ih stavljali na fiksirani disk. Svaki put kada bi moždana aktivnost pacova ukazivala na to da je zaspao, disk bi počeo da se rotira i na taj način ga tjerao da se probudi.

Iako su imali pristup hrani, pacovi su u već poslije prve sedmice počeli da gube na težini, a krzno je počelo da dobija nezdrav žućkast sjaj. Nakon mjesec dana, svi pacovi su uginuli, što ukazuje na to da je spavanje esencijalno za naše zdravlje. Naravno, ovdje je u pitanju ekstreman slučaj i vjerovatno pretpostavljate da manji nedostatak sna ne utiče na normalno funkcionisanje organizma. Međutim, upravo suprotno, čak i neznatan nedostatak sna može da ima dramatične posljedice.

Naučnik Gregory Belenky i njegove kolege s Univerziteta u Vašingtonu 2003. godine napravili su najobimniju studiju koja se tiče ove problematike. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su spavali tri ili pet sati svake večeri u toku jedne sedmice pokazivali mnogo veći stepen umora i odsustva pažnje od ispitanika koji su spavali po devet sati.

Krajnje logično, rekli biste, međutim, ispitivanje treće grupe koja je spavala po sedam sati u toku jedne sedmice dalo je zanimljive rezultate. Iako su ispitanici iz ove grupe tvrdili da se osjećaju podjednako budni kao i oni iz prve grupe, podaci govore drugačije – nakon samo nekoliko dana, osjećali su umor, tromost i ljenjost.

Belenkyjeva istraživanja pokazala su velike opasnosti čak i od nedostatka vrlo male količine sna. Ako samo nekoliko dana spavate sedam ili manje sati, vaš mozak će sporije funkcionisati. Da stvar bude gora, osjećaćete se i dalje dobro i nećete pridavati značaj tome. Nakon nekoliko dana stvari mogu postati vrlo nezgodne i opasne.

Druga studija, koju su radili istraživači sa Koledž London Univerziteta, ispitivala je odnos između količine sna i dužine životnog vijeka. Studija je trajala dvadeset godina i obuhtila je više od 10.000 ljudi. Rezultati, objavljeni 2007. godine, govore da su učesnici eksperimenta, koji su spavali dva sata manje nego što je potrebno, imali dvostruko veći rizik od prerane smrti. Slične rezulte je dobila i druga grupa istraživača analizirajući podatke dobijene na osnovu uzorka od million Amerikanaca.

90 minuta

Postoji tehnika pomoću koje možete da ublažite posljedice nedovoljne količine sna. U pitanju je pravilo zvano “90 minuta”.

Istraživači koji se bave problemom nedostatka sna otkrivaju malo poznati trik pomoću kojeg uspijevaju da budu odmorni tokom dana. Naime, cikus spavanja se sastoji iz pet različitih faza. Četiri faze se nazivaju non-REM (brzi pokreti očiju), a peta REM faza (bez brzih pokreta očiju) i u toj fazi sanjamo. Jedan ciklus traje 90 minuta.

Stručnjaci tvde da je bitno da ne prekinemo ciklus spavanja i da će odmornija biti osoba koja spava tri sata i ne prekine ciklus, nego osoba koja spava osam sati i prekine ga. Zbog toga je važno odredite vrijeme kada želimo da ustanemo i da, brojeći od nazad po 90 minuta, utvrdimo kada treba da zaspimo. Ako želimo da ustanemo u osam ujutro, to bi trebalo da izgleda ovako:

8 ujutro > 6.30 > 5.00 > 3.30 > 2.00 > 12.30 > 11uveče

Na osnovu ovog primjera, trebalo bi da legnete u krevet 23 ili u 00: 30h kako bi se probudili odmorni u osam sati narednog jutra.

Izvor: Daily Mail

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0