Kako se liječi Ječmanac (cmičak) Kako se liječi Ječmanac (cmičak)
Premada se pojavljuje i u odraslih ljudi, ječmanac je uglavnom dječija bolest ili bolest mlađe dobi. To je gnojna upala sitnih žlijezda koje se... Kako se liječi Ječmanac (cmičak)

Premada se pojavljuje i u odraslih ljudi, ječmanac je uglavnom dječija bolest ili bolest mlađe dobi. To je gnojna upala sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa.

Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnju i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postepeno se povećava. Kad dozrije tj. kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noći, razlije po oku.

Ječmenac se često vraća. Međutim tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili nezdravom oku, kako to mnoge majke pomišljaju. Riječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestalno trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spajaju nos i oko. Najbolji lijek za to je da se djeca uče higijeni.

Liječenje:

Oblog od pamučne krpe namočiti domaćom rakijom šljivovicom i stavljati ga na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držati otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruku oblog od pamučne krpe natopljene maslinovim uljem. Taj oblog držati što duže, a najbolje preko noći. Ujutro, nakon što se probudimo, mlakim čajem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se od 5 gr. kamilice prelije sa 1/2 l proključale vode; čaj se odmah poklopi i pusti da se ohladi.
Osobito je važno izbjegavati svaki dodir nečistom rukom.

Pozitivne.info

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0