Kako razmišljati pozitivno Kako razmišljati pozitivno
Budite sretni i kada je teško. Iz problema svaki puta izvucite pozitivnu stvar. Knjiga Dr. Ricka Hansona pomoći će vam u tome! Ne baš... Kako razmišljati pozitivno

Budite sretni i kada je teško. Iz problema svaki puta izvucite pozitivnu stvar. Knjiga Dr. Ricka Hansona pomoći će vam u tome!

Ne baš tako davno, moj je mozak bio tako loše programiran da sam se jednom uhvatio kako od prekrasne pjesme ‘Parole, parole’ (refren), ja pjevušim: ‘Problemi, problemi…’ Kada sam to shvatio, nisam znao da li bih se sam sebi smijao ili se zabrinuo još više. Onako po sjećanju: Da, vjerojatno sam se nasmijao ali i nastavio dalje razmišljati o svim svojim problemima.

Činjenicu da je prelijepo jutro, da sam upravo poslušao cool pjesmu i da odlazim na posao koji volim uopće nisam doživljavao. Danas trčim po 10 kilometara na treningu i razmišljam o glazbi za trčanje. Ali, krenimo redom.

Srećom poprilično sam se izmijenio od tada pa sada ovo navodim kao prikladan uvod o novoj knjizi Dr. Ricka Hansona “Hardwiring Happiness: The New Brain Science of Contentment, Calm and Confidence” koju na zapadu ističu kao novu IT knjigu na temu: Pozitivnog razmišljanja.

Pokušajte odgovoriti na ova dva pitanja:

  • Kada mi se posljednji puta dogodila lijepa stvar u životu?
  • Kada sam posljednji puta razmišljao/la o problemima koji me muče?

Karakter nije urođen – mijenjajte ga

U prvom slučaju Vi ste prvi odgovor procesuirali duže iako je odgovor ‘na vrh jezika’. U drugom slučaju odgovora je bilo toliko da bi najradije zatražili papir i olovku i krenuli s popisivanjem. Stvar je u tome da nemjerljvo više pažnje pridodajemo negativnim situacijama.

Želite odgovore, onako u sekundi? Evo: Pa čim možete razmišljati o odgovorima znači – živi ste. U najgorem slučaju imate još vremena pogledati sunce, oblake, kapi, svojim najmilijima dati do znanja koliko ih volite. Uštipnuti se. Nasmijati. Pa čak i osjetiti bol. Još ste tu. Bravo!

Sada, kada smo zaključili da ste živi, možda imate i obitelj, kuću, automobil i umjesto da vas to uveseljava opet ćete – i sada ponovo skrećemo na drugi odgovor – iz svega najprije gledati ono negativno. U našoj je prirodi mozga da nam negativnosti padaju na pamet češće od pozitive.

CoolKlub je pronašao knjigu za vas koja bi vas trebala naučiti kako da s vremenom istrenirate svoj mozak da češće pamti dobro od lošeg (službeno to je preskakivanje neuronskih sklopova u mozgu). Ne da niječete ili zakopavate probleme (to je BIG NO, NO!!!) već da treningom dovedete svoje stanje na neku drugu razinu.

U spomenutoj knjizi Dr. Hanson tvrdi da je naš mozak prirodno programiran da se fokusira na negativno, pa smo zbog toga u stresu i nesretni čak i kad smo okruženi s puno pozitivnih stvari u životu koje lako zaboravljamo i ne vidimo. Da bi tome stali na kraj mozak treba trenirati.

Kako trenirati mozak?

Svaki puta kada vam se dogodi nešto lijepo, osjetite onaj osjećaj ugode u trbuhu zastanite i posvetite tom trenutku 10 do 30 sekundi. Utisnite ga u mozak. Na taj način ‘prevarit’ ćete automatizme u mozgu koji su programirani na negativu. Naime, čovjekov karakter, kako nam govore znanstvenici, nije urođen i upornim malim koracima čovjek može drastično promijeniti način na koji reagira na svakodnevne probleme (strahovi, nelagode, kompleksi, ljubomora, stres…)

Stvar je u tome što se u ovim ludim vremenima učimo da vjerujemo u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo kroz mozak ne dajući im da se zadrže. Drugim riječima, pojeli ste fini obrok i zadovoljni ste ali vam jedan poziv ponovo može uništiti dan i niste vi krivi  –  mozak po defaultu uvijek naglašava negativnu stranu, a pozitivna se mora tražiti svjesno.

Dr. Hanson kaže da je stvar u tome da osjećaj ugode produžite, a problem sagledate na pozitivan način. Kultura i odgoj uvelike su upleteni u ovu zavrzlamu koja to i nije. Naime, imate problem? Vratimo se na početak: živi ste. Dobrodošli u klub. Zar osjećaj da postojite nije ljepši od neplaćenog računa? Zar moment u kojem trčite nije ljepši od stalnog preispitivanja kada ćete kupiti novi automobil?

Čim prođe jedno lijepo malo pozitivno iskustvo, kad smo nešto obavili, pogledali kroz prozor i vidjeli cvijeće, sunačnu ulicu, igrali se sa svojim mališanom ne damo si ni pet sekundi nego se bacamo i utapamo na prvu negativnu misao koja čeka na red jer smo od toga napravili cijelu kulturu.

Otprilike, uče nas da je normalno da ako želimo biti odgovorni stalno razmišljamo o problemu, brinemo i, općenito, mantramo o negativnim stranama. Ispravno bi bilo da budite odgovorni ali smireni i zadovoljni!

Što morate učiniti da bi krenuli?

Vježbajte! Pamtite lijepe osjećaje. Ponavljanjem ćete napraviti čvrst temelj psihičkog zdravlja.

Ako barem na 10 sekundi uspjemo uživati u spoznaji da su naše temeljne potrebe: sigurnost, zadovoljstvo i poveznost – riješene, s vremenom ćemo razviti neurološke supstrate i stvorit ćemo osjećaj zadovoljstva, bit ćemo sretni što smo OK, a ako i dalje nastavimo tu praksu, s vremenom ćemo razviti sposobnost unutarnjeg zadovoljstva koje neće moći narušiti ni životni problemi.

Pamtite i upijajte svaki trenutak kada vam je netko pokazao ljubaznost ili naklonost. Bavite se sportom! Fizička aktivnost nevjerojatno pomaže. Naravno, čitajte CoolKlub! Odmorit ćete se, zabaviti i naučiti trenirati svoj mozak.

Hvala na čitanju!

Nadopuna 5. 2. 2014./P.S.: Trebalo mi je otprilike šest mjeseci do godine dana da shvatim potencijal pozitivnog razmišljanja. Ništa mi nije stiglo preko noći ali priznajem da me više nije lako izbaciti iz takta. Dakako, imam probleme kao i svi drugi, ali na njih gledam drugačije, a tu su i ciljevi i prioriteti koje sam odredio i to morate napraviti i Vi. Ovakvi tekstovi samo bi trebali pomoći da se pokrenete i potražite rješenje koje neće doći samo od sebe.

Izvor: coolclub.com

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0