Kako odabrati odgovarajuće sunčane naočale Kako odabrati odgovarajuće sunčane naočale
Upoznati smo sa dobrobitima sunčeve svjetlosti, no nažalost sve više smo svjesni I I loših strana pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama. Osim brige o koži,... Kako odabrati odgovarajuće sunčane naočale

Upoznati smo sa dobrobitima sunčeve svjetlosti, no nažalost sve više smo svjesni I I loših strana pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama. Osim brige o koži, veliku pažnju trebali bismo posvetiti i zaštiti naših očiju od štetnih ultraljubičastih zračenja. Ultra ljubičasto zračenje povezano sa mnogim bolestima  oka  UV zračenje može izazvati i ranije zamućenje očne leće, poznato pod nazivom siva mrena ili katarakta.

Napisala: Envera Brasnjic

Tamnije naočale pružaju više zaštite

Razina zaštite od UV zračenja nema nikakve veze s bojom naočala. Ono što mnogi ne znaju jest, da su za zdravlje oka najopasnije tamne sunčane naočale bez UV zaštite jer omogućuju širenje zjenica koje u tom slučaju propuštaju bitno veću količinu UV zraka. Ključno je da čitate etiketu na naočalama te da ih kupujete kod provjerenih izvora. Na etiketama će pisati 100% UV zaštita ili UV400.  Nije na odmet da provjerite od kojeg su materijala vaše sunčanice, naime  polikarbonati pružaju zaštitu od 100%, a plastika uglavnom pruža oko 88% zaštite.

Naočale nisu dovoljno tamne ako se kroz njih vide oči

Još jednom podcratavamo da učinkovitost vaših naočala ne zavisi od boje. Nekada pak I svijetlije mogu pružiti veću razinu zaštite

Naočale  treba nositi samo kada je sunčano

40 % izloženosti UV zračenjima događa se kad ne nosimo sunčane naočale jer nismo direktno izloženi suncu, posebno za vrijeme oblačnog i polu oblačnog vremena.

Važni su i oblik i veličina sunčanih naočala

Veće naočale su bolje jer će zaštiti i područje oko očiju. Kada su naočale manje, UV zrake mogu prodrijeti sa strane i uzrokovati štetu, kao i prijevremeno nastajanje bora. Izbjegavajte naočale s malim lećama kako biste zaštitili oči u potpunosti.

Polarirane leće pružaju zaštitu

One mogu pomoći u smanjenju odsjaja, ali sama polarizacija vas neće zaštititi od UV zračenja. Primjerice,

3- D naočale su polarizirane, a ne štite od UV zračenja. Kod kupnje naočala je najbolje da pripazite na razinu UV zaštite, a odlično bi bilo, ne i nužno, kada bi leće bile polarizirane.

 

Dječije naočale

70% više UV zraka dopier do dječije leće. Neka djeca ne vole nositi sunčane naočale te optičari nude posebnu dječiju liniju naočala,. Uz sigurnosne vezice. “Podmetnite” im etuijem s njihovim omiljenim likom iz crtaća ili super herojem.

Obratite pažnju na boju naočalnih leća

Istraživanja su naime potvrdila da su za vožnju automobila najprikladnije sunčane naočale sa smeđim ili sivim staklima jer najmanje utječu na prirodnu percepciju boje. Prometni  znakovi i svjetlosni signali ostaju jasno prepoznatljivi. Žuti tonovi naočalnih leća pojačavaju kontraste pa su zbog toga također primjereni za vožnju i sportove, dok bi crvena, plava ili zelena stakla trebali nositi samo na plaži ili ispijajući kavu na nekoj ljetnoj terasi. Naravno ako Vam boja dobro pristaje!

Cijena naočala

Da naglasimo da cijena ne igra nikakvu ulogu što se tiče zaštite.  Dobre, ne nužno i skupe, naočale će vaše oči zaštiti od raznih bolesti kao što su makularna degeneracija ili katarakta. Ipak, skuplje naočalne leće razlikuju se od jeftinijih po svojim optičkim svojstvima koja [i][1]omogućuju jasniju sliku te dodatnim slojevima koji smanjuju odsjaje, povećavaju otpornost na grebanje i slično.

Koje naočale odgovaraju tvom obliku lica?!

Oblici lica

Oblici lica

1.       OVALAN OBLIK:

(duže lice sa istaknutim jagodicama)

Isprobajte:  Gotovo sve sunčane naočale pristaju ovom licu.

Izbjegavajte:  Prevelike naočale koje sakrivaju pola lica

2.       ČETVRTAST ILI PRAVOKUTNI OBLIK:

(jaka linija čeljusti)

Isprobajte: Okrugle naočale sa tamnim lećama pri vrhu a svijetlim na dnu.

Izbjegavajte:  Trokutaste oblike.

3.       OKRUGLI OBLIK

(lice je jednako dugačko I široko, obrazi su puniji)

Isprobajte:  Široke dominante okvire koji će  preuzeti pozornost.
Izbjegavajte:  Okrugle naočale koje dodatno naglašavaju ovaj tip lica.

4.       SRCOLIK OBLIK

(široko čelo I linija lica koja se sužaka ka bradi)

Isprobajte: okrugle I okvire mačlastog oblika.

Izbjegavajte: sportske tipove naočala koji naglašavaju čelo

5.       TROKUTAST OBLIK

(preokrenuto srce,oblik sa dominantnim linijama čeljusti koji se sužava prema obrazima)

Isprobajte: debele pune okvrire,  sportski tip naočala koji će naglasiti čelo.

Izbjegavajte: Male I uske okvire.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.