Kako obnoviti seksualne odnose? Kako obnoviti seksualne odnose?
(Ovaj članak nije preporučljiv za mlađe od 18 godina) Nekako već godinama slušamo kao psihoterapeuti kako seksualna strast kopni u vezama, kako je teško ponekad... Kako obnoviti seksualne odnose?

(Ovaj članak nije preporučljiv za mlađe od 18 godina) Nekako već godinama slušamo kao psihoterapeuti kako seksualna strast kopni u vezama, kako je teško ponekad uspostaviti redovite seksualne odnose, kako partneri zbog stresa, briga i obaveza oko djece, poslova, financijskih situacija nemaju kapaciteta upuštati se u seksualne odnose i sl.

Kroz propuštanje redovitih seksualnih odnosa propuštamo i kvalitetniji suživot s partnerom/icom, udaljavamo se kako fizički, tako i psihički i zapravo zaboravljamo kada je naša ruka dotaknula onu drugu nježno i s namjerom. Najčešće je to bilo slučajno, u prolazu…

Kako to promijeniti? Kako pronaći put do nove bliskosti?

1. Pokušajte pronaći vrijeme u danu kada imate prostora i vremena za nježnost. Varate se ako mislite da je to nemoguće. Uvijek je moguće jer je ponekad za takve trenutke u početku dovoljno i 5 minuta.

2. U tom vremenu pokušajte uspostaviti blagu komunikaciju: ‘Čuo/čula sam za dobru masažu stopala (ili vrata ili ruku ili leđa). Kažu da opušta. Otprilike se radi ovako: i pokušajte napraviti nekoliko početnih kružnih pokreta laganog pritiska na tijelu vaše partnerice/partnera. Ako partnerica/partner negoduje da to ne pomaže, slobodno recite: ‘ Potrebno je izvoditi to malo dulje. Možemo probati prije spavanja.’

3, Ako partnerica/partner to dozvoli, prije spavanja pripremite neko ulje za masažu (može biti bilo koje baby ulje ili neka prirodna ulja s misirima lavande, citrusa, breskve ili nekog cvijeća..) te joj masirajte vrat, ramena, stopala, listove…Već ste puno učinili. I stop. Ne krećite dalje za početak. Ne želite stvoriti dojam da to činite samo da biste dobili zauzvrat seksualni odnos. Činite to zato što Vam je partnerica važna i što želite da ona bude bolje. Zagrlite osobu i na svoj način joj dajte do znanja da ste tu, prisutni kraj nje. Možete tako i zaspati zajedno. To je početak nježnosti.

4. Pokušajte dogovoriti dane u koje ćete nalaziti vremena za masiranje. Pokušajte s vremenom napraviti ugodnu atmosferu. Nije dobro partnera/partnericu dočekati odmah na početku sa svime: i glazbom i svijećama i mirisima i jagodama sa šlagom i seksi rubljem… Ako dulje vrijeme nije bilo seksualnog odnosa, to će biti previše forsirajuće i partnera/partnericu dovesti pred gotov čin. Prepoznat će s kojom svrhom to radite i osjetit će to kao pritisak.

5. Imajte na umu da je partneru/partnerici važno da je volite i da ste pažljivi uvijek: i kada pristaje na seksualne odnose i kada ne pristaje. Samo osjećaj ljubavi koji joj dajete bez uvjeta otvara vrata seksualnosti i dovodi osobu do želje da se preda u ruke osobi koja ju toliko voli.

Ako ste mislili da je to samo ovaj jedan način, prevarili ste se. Obnoviti seksualne odnose može se na različite načine, a vi pronađite svoj. Ako vam ništa ne pada na pamet, posjetite nekog psihoterapeuta koji će vam pomoći kako da pronađete svoj način da obnovite seksualni odnos. Zapamtite, dok god postojite promjene su moguće. Na nama je da se ne povučemo pred teškoćama već da ih nastojimo prevladati.

Ivana i Igor Grabar
Integrativni gestalt terapeut i logoterapeut

www.osobniterapeut.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0