Kako je porasla potražnja za vikendicama u toku korone Kako je porasla potražnja za vikendicama u toku korone
Najatraktivnije lokacije Globalna pandemija virusa korona je nesumnjivo uticala na svakodnevicu svakog pojedinca, tačnije promenila odnos prema svim segmentima života, pa i onim koje... Kako je porasla potražnja za vikendicama u toku korone

Najatraktivnije lokacije

Globalna pandemija virusa korona je nesumnjivo uticala na svakodnevicu svakog pojedinca, tačnije promenila odnos prema svim segmentima života, pa i onim koje smo ranije podrazumevali. Činjenica je da su sitne svakodnevne aktivnosti poput odlazaka u prodavnicu, šetnji i neobaveznih druženja dobile sasvim drugu dimenziju i da smo se obreli u realnosti koja od nas zahteva da izmenimo način ophođenja prema onome što je nekada bilo u domenu dnevnih rutina. Ovakvo stanje stvari je prirodno uticalo i na situaciju na tržištu nekretnina, na kojem primećujemo značajan efekat takozvane nove normalnosti na interesovanje za vikendice. Izmenivši svoj pogled na svakodnevicu, mnogi su shvatili da bi im komfor koji pruža vikendica značajno, odnosno pozitivno uticao na kvalitet života, budući da je jedna od osnovnih prednosti vikendice mogućnost uživanja u prirodnom ambijentu bez gužvi koje su karakteristične za gradske ulice i izletišta u njihovoj okolini, a uz slobodu i udobnost karakterističnu za sopstveni dom. U tekstu koji sledi ćemo se baviti benefitima koji su uticali na rast potražnje za vikendicama u poslednje dve godine, a u vezi sa pandemijom koja je obeležila ovaj period.

Iskustvo izolacije

Većina nas je po izbijanju globalne pandemije prvi put u životu iskusila izolaciju, tačnije karantin i ovo iskustvo je za mnoge bilo osvešćujuće u smislu vrednovanja slobode i prirodnog okruženja. Porodice i pojedinci koji žive u stanovima uglavnom su u datom periodu čeznuli za svojim dvorištem i osećajem nezavisnosti koji pruža posedovanje nekretnine koja podrazumeva ovakve pogodnosti. Vremenom su, nošeni ovim iskustvom, mnogi odlučili da iznajme vikendicu, ne bi li u njoj proveli periode obavezne celodnevne izolacije, dok je jedan značajan deo populacije došao do zaključka da je kupovina vikendice najsrećnije rešenje, kako zbog aktuelne situacije, tako i uopšte zbog ulaganja u kvalitet života u budućnosti.

Isplativa investicija

Upravo zbog toga što se može primetiti da je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom virusa korona dovela do povećanog interesovanja za vikendice, ulaganje u kupovinu ovakve nekretnine nesumnjivo ukazuje na perspektivu u smislu isplativosti. Pored toga što se kupovina vikendice za mnoge ukazala kao dobra ideja u smislu ulaganja u kvalitetniji stil života, deo populacije je došao do zaključka da je ovo pametna odluka u smislu dodatnog izvora prihoda. Kupovina vikendice u svrhu izdavanja je, prema tome, sve popularnija ideja i nesumnjivo postaje jedan od razloga iz kojih ovakva situacija na tržištu nekretnina postaje rastući trend, sa značajnom tendencijom da se kao takav održi i u budućnosti.

Najatraktivnije lokacije

Budući da je pandemija i period vanrednog stanja u našoj zemlji ukazao na brojne manjkavosti života u gradu, a da pri tome gradovi još uvek predstavljaju centre zbivanja (te i da zbog širokih mogućnosti zaposlenja i samim time održavanja savremenog stila života, za većinu napuštanje života u gradu ne predstavlja opciju), najpopularnija su vikend naselja koja se nalaze u blizini velikih gradova. Razlog ovome je prirodno laka dostupnost, dakle mogućnost da se do vikendica na ovim lokacijama stigne brzo. Opština Inđija, tačnije naselja Krčedin, Slankamen i Maradik, bude najviše interesovanja među Beograđanima i Novosađanima, kao i vikend naselja na teritoriji Novog Sada, odnosno ona koja se nalaze na drugoj obali Dunava. Beočin takođe ima veliki potencijal u ovom smislu, te se za njega interesuju kako oni koji žele svoj kutak u prirodnom ambijentu, tako i oni koji prepoznaju perspektivu u seoskom turizmu, dok Sremski Karlovci bude interesovanje zbog specifičnog duha, kulturno istorijskih znamenitosti i velike tradicije pravljenja dobrog vina. Mešu beogradskim opštinama, za vikendaše je veoma interesantna Grocka, čija se naselja nalaze na obali Dunava. Destinacije poput Zlatibora i Kopaonika nisu atraktivne za kupce vikendica, budući da je cena značajno viša, a pri tome ponuda nije naročito široka, jer su primat u odnosu na vikendice na ovim lokacijama preuzeli apartmani, te je u fokusu izgradnja zgrada.

Benefiti i perspektiva

Jasno je da je osnovni benefit kupovine vikendice u ovom kontekstu, ali i uopšte, pre svega u domenu mogućnosti koje pred nama otvara sopstveni kutak u prirodnom ambijentu, daleko od gradske vreve i brze svakodnevice. Pitanje u vezi sa procenom razvoja ove situacije na tržištu nekretnina u budućnosti zavisi od brojnih faktora, među kojima je pitanje vezanosti mladih za gradove i efekata pandemije koji će se osetiti nakon stabilizovanja situacije na globalnom nivou. Postoji mogućnost da će rad od kuće i razvoj modernih tehnologija za mnoge mlade porodice otvoriti opciju napuštanja gradova i preseljenja u sela, što bi u određenoj meri prenelo fokus sa vikendica na seoska domaćinstva. Iako se može prepoznati tendencija održavanja trenutnog trenda i u budućnosti, razmišljanje na ovu temu, međutim, može biti samo u domenu pretpostavki, jer nas je upravo pandemija naučila da očekujemo neočekivano i konačno da su brojni faktori koji utiču na savremenog čoveka i njegovu svakodnevicu neizvesni i skloni promenama.

Kupovina vikendice predstavlja investiciju koja može rezultirati brojnim pogodnostima. S jedne strane, posedovanje kutka van grada, gde možete bezbedno i u miru uživati u zdravom prirodnom okruženju, nesumnjivo doprinosi dobrom kvalitetu života. S druge strane, ovo je isplativa investicija, koja ima potencijal da pruži određene benefite u pogledu materijalne dobiti, kako zbog opcije izdavanja, tako i u slučaju da želite da, na primer, negujete voće ili povrće za sopstvenu upotrebu. Pitanje da li će se održati trend rasta interesovanja, pa samim time i cena vikendica, ne može dobiti konačan odgovor u ovom trenutku, ali je situacija takva da se može pretpostaviti da interesovanje neće opasti u bliskoj budućnosti, šta više.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0