Jeste Li Znali Za Biljku Koja Može Biti Stara I Više Od 3.000 Godina Jeste Li Znali Za Biljku Koja Može Biti Stara I Više Od 3.000 Godina
Na prvi pogled, ove stijene na visoravnima Anda izgledaju kao da su pokrivene običnom mahovinom, no ako se malo bolje približite, na stijenama možete... Jeste Li Znali Za Biljku Koja Može Biti Stara I Više Od 3.000 Godina

Na prvi pogled, ove stijene na visoravnima Anda izgledaju kao da su pokrivene običnom mahovinom, no ako se malo bolje približite, na stijenama možete vidjeti jedan od najdugovječnijih organizama na svijetu, biljku koja obično živi više od 3.000 godina.

Yareta (Azorella Compacta), također poznat kao “Llareta” na španjolskom, je cvjetnica koja pripada porodici Apiaceae. Ona raste u hladnim travnjacima Anda u Peruu, Boliviji, Čileu, te u sjevernoj i zapadnoj Argentini, i to na visinama između 3.200 i 4.500 metara, gdje vjetar puše bez prestanka i gdje od silne hladnoće puca čak i granit. Kako bi preživjela ove ekstremne uslove, Yareta raste tako gusto da stabljika ove biljke može podnijeti težinu čovjeka. Raste blizu tla, kako bi zadržala što više toplote, te kako bi pružila što bolji otpor vjetru.

Još jedan trik koji je Yareta naučila – i koji je izdvaja od većine drugih organizama na svijetu, jeste da raste vrlo sporo – tempom od 15 mm godišnje. Stručnjaci procjenjuju da su mnoge Yarete koje rastu u divljini danas stare i više od 3.000 godina.

Zbog suhoće i gustoće, ova biljka služi kao odlično gorivo, ali nažalost, zbog tih karakteristika privukla je pozornost ljudi koji su je toliko eksploatisali da se sada nalazi na listi ugroženih vrsta.

Izvor:pixalizam.com

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0