Jesmo li sretni ili ne? Način na koji razmišljamo krije odgovor Jesmo li sretni ili ne? Način na koji razmišljamo krije odgovor
Jeste se nekada zapitali što vas to sputava pa nikako da stignete do cilja? Za sreću treba malo, samo da promijenite kut gledanja i... Jesmo li sretni ili ne? Način na koji razmišljamo krije odgovor

Jeste se nekada zapitali što vas to sputava pa nikako da stignete do cilja? Za sreću treba malo, samo da promijenite kut gledanja i da ne dozvolite nikad da vam čaša bude do pola prazna…

Knjiga koje savjetuje kako biti veseo i kako voditi sretan život ima sve više, ali vi se ne biste trebali prepuštati literaturi, niti bi vam bilo koji pisac trebalo reći što da radite. Tajna sretnog života je zapravo u tome kako mislimo i što mislimo.

Ako smo optimistični, bit ćemo i sretniji, bez crnih misli, karakterističnih za vječite pesimiste kojima je čaša uvijek poluprazna. Osim toga, sagledavanje ljepše strane smanjit će vam rizik od srčanih oboljenja, sniziti nivo kolesterola i otkloniti oštećenja koja stvara stres – pokazalo je istraživanje.

Međutim, znati koliko je pozitivno razmišljanje dobro i biti optimista dva su potpuno različita pojma, naročito u vrijeme kada je naš um naviknut da sluša mnogo negativnih stvari.

Ukoliko ste osoba koja više teži ka pesimizmu, slijede pravi savjeti za vas. Svako od nas je bar jednom u životu izgovorio ove tri rečenice, ali vrijeme je da se od njih oprostite za sva vremena, ukoliko želite pozitivne misli, koje vode do boljeg raspoloženja, a samim tim i sretnijeg života.

Nisam dovoljno…

Brza, jaka, talentirana – koji god da je pridjev u pitanju, pogotovo u slučaju da se i mijenja nekoliko puta dnevno, stvara osjećaj krivice, jer nismo uspjeli ispuniti zadatak. Međutim, kako objašnjava psihijatar M. Reynolds, istina je sljedeća: vi ste ono što mislite. Upravo zato je vrijeme da svoj mozak preusmjerite na pozitivna razmišljanja.

“Zapamtite da ste ljudsko biće koje daje sve od sebe. Oprostite sebi, a zatim pronađite neki hobi koji će vam pomoći da se osjećate cjenjenije i vrjednije, pa ćete imati mnogo manje vremena misliti kako niste dovoljno dobri” – napisala je Reynolds na svom blogu.

Oni su bolji od mene!

Theodor Roosevelt je jednom rekao da je uspoređivanje kradljivac radosti. Postoji li nešto točnije od toga?! Studije su pokazale da kada se osjećamo loše, zapravo spuštamo vlastite kriterije i ciljeve. Naravno da će uvijek postojati netko tko je bolji, ali zašto nikada ne pomislimo da smo i mi od nekoga bolji? Da i mi imamo talent za nešto?

Psihoterapeut Daniela Tempest savjetuje da, umjesto da gledate druge kao odraz vašeg uspjeha, pokušate da promijenite kut gledanja.

“Ako je uspoređivanje način na koji vrednujete sebe, uvijek ćete biti gubitnik. U ovoj životnoj igri nikada nećete dostići to da budete bolji od svih drugih na sve načine, a zašto biste i bili? Ono što život čini divnim i zanimljivim jest učenje i od drugih. Umjesto da pokušavate biti bolji od drugih, iskoristite svoju energiju da postanete najbolja verzija samog sebe” – objasnila je Tempest.

Može li jednom u životu nešto da bude kako treba?

Svi imamo te dane kada nam sve ispada iz ruke, slomimo štiklu ili smo bijesni. Ako imate problem da pronađete svijetlu točku u ne tako svijetlom danu, uzmite olovku u ruke. Studijom je dokazano da su sudionici koji su zapisivali pozitivna iskustva tijekom cijelog dana, bili bolje raspoloženi i manje su posjećivali zdravstvene ustanove, u odnosu na one koji nisu prakticirali zapisivanje. Osvrt na pozitivne stvari koje su vam se dogodile tijekom dana izbacit će pozitivnost u prvi plan, a uskoro ćete primijetiti i da je zapravo sve kako treba, samo ponekad ispustite šalicu kave, što se događa i najuspješnijima.

Izvor: Stil

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0