Jedanaest načina da vam cvijeće u domu traje 3 puta duže Jedanaest načina da vam cvijeće u domu traje 3 puta duže
Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo jedanaest savjeta kako da njegujete, ali i... Jedanaest načina da vam cvijeće u domu traje 3 puta duže

Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo jedanaest savjeta kako da njegujete, ali i aranžirate rezano cvijeće da bi vaš dom odisao mirom i pozitivnom energijom.

 • Ako želite da cvjetni aranžman što duže traje, izaberite hrizanteme. Inače, svaki pojedinačni cvijet ima drugačiji životni vijek pa bi bilo dobro da isti provjerite sa cvjećarem ili pročitate na etiketi prije nego što ga kupite.
 • Na osnovu boje možete zaključiti koliko je svjež određeni cvijet. Ako prilikom nabavke primijetite da su listovi blijedi ili žućkasti, da su pupoljci u potpunosti otvoreni, ili da su latice oivčene smeđim rubovima, nipošto ih nemojte kupiti.
 • Cvijet nije u stanju da dugo ostane svjež ako da izvadite iz vode. Bukvalno, svaka sekunda je važna! Dakle, cvijeće uvijek “pokupite“ prije odlaska na kasu, a ne odmah nakon što ga primijetite.
 • Spasite uvenulo cvijeće tako što ćete stabljiku ubaciti u ključalu vodu te izvaditi nakon deset sekundi. Za ruže vam je potrebno pola minute. Takođe, za duže stabljike će vam trebati više vremena nego za biljke sa kratkim stabljikama. Vodite računa da latice držite podalje od vrele pare te na vrijeme izvadite stabljike, jer će se u protivnom skuhati.

41knot

 • Ni u kom slučajnu nemojte lomiti stabljiku, jer će na taj način biljka biti lišena mogućnosti da primi potrebnu količinu vode. Makazama ili oštrim nožem stabljiku odsijecite ukoso. Takođe, to radite pod vodom tako da biljka odmah “povuče“ vodu, a ne vazduh.
 • Drvenim stabljikama potrebna je dodatna pomoć. Na donjem dijelu svake stabljike napravite vertikalni rez dužine dva centimetra. Takođe, ovakve biljke je najbolje držati u mlakoj vodi.
 • Bakterije predstavljaju najveću opasnost za biljke. Prije aranžiranja, svaku vazu dobro operite vodom u koju ste dodali jednu kašičicu varikine ili pet kašičica alkoholnog sirćeta. Svaki dan pomalo skraćujte stabljike i ne zaboravite da mijenjate vodu. Obavezno uklonite uvenulo cvijeće te ono koje je iz bilo kog razloga počelo da mijenja svoju prirodnu boju.

c1636__meohaygiupchohoacamtuoilauhon4201505170706481698

 • Cvijeće je neophodno nahraniti. Da, dobro ste čuli! Nije dovoljno da ga samo stavite u vodu. U bolje opremljenim cvjećarama pronaći ćete kesice koje se koriste za prihranjivanje cvijeća. U njima se obično nalaze šećer i antibakterijska sredstva. Takođe, u vodu možete dodati i jedan decilitar limunade.
 • Aranžiranje cvijeća veoma je bitno. Najduža stabljika trebala bi da bude i do dva puta duža od visine vaze u koju planirate da stavite cvijeće.
 • Kada pravite buket, neophodno je obratiti pažnju na sledeće tri stvari: u sredinu stavite najveći i najatraktivniji cvijet. Zatim, izaberite veći broj cvjetova kojima ćete popuniti ostatak buketa. Za kraj, dodajte par manjih cvjetova različitih boja i teksture kako biste dobili jedinstveni izgled buketa.
 • Što jednostavnije, to ljepše! Ako ste već pravili bukete, sigurno ste primjetili da nije nimalo lak posao uskladiti više različitih boja i vrsta cvijeća kako biste napravili savršen aranžman. Zato, ako niste sigurni šta da odaberete, pomiješate različite vrste cvijeća, ali vodite računa da budu iste ili slične boje.

Autor: minimagazin.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0