Horion Bosna: Predstavljamo grad Zenica Horion Bosna: Predstavljamo grad Zenica
Zenica je grad sa najviše industrije u centralnoj Bosni, te je politički, administrativni i kulturni centar Zeničko – dobojskog kantona. U posljednjih 100 godina... Horion Bosna: Predstavljamo grad Zenica

Zenica je grad sa najviše industrije u centralnoj Bosni, te je politički, administrativni i kulturni centar Zeničko – dobojskog kantona. U posljednjih 100 godina simbol ovog pitomog grada postala je crna metalurgija i Željezara. U njenoj prelijepoj kotlini izgradio se čelični grad, poput oličenja novog industrijskog svijeta. Ipak, u dušama Zeničana se zadržao vijekovima prenošeni osjećaj za ljepotu i tradiciju, koji zajedno s poslovicnim humorom i prirodnom vedrinom čini ove ljude zanimljivim sagovornicima i gostoljubivim domaćinima.

Zenica je moderan grad koji je uspio sačuvati mnoge kulturno – historijske spomenike. U samom centru grada nalazi se kultivirana oaza zelenila i omiljeno okupljalište Zeničana Kamberovića polje, na kojem se nalaze atletski stadion, teniski tereni, tereni za odbojku i nogomet, a u neposrednoj blizini je i moderni shopping centar. Najatraktivniji dio grada je Stara čaršija. Ovo je glavno središte još iz turskog perioda. Na trgu između ulica Serdarevića i Maršala Tita, naći ćete Čaršijsku džamiju, Medresu, Hadžimazića kuću, te Austrijsku fontanu.

Hadžimazića kuća nalik je Svrzinoj kući koja se nalazi u Sarajevu: to je stara begovska kuća koja je sačuvana u svom izvornom obliku. Kuća je izgrađena 1835. godine. Otvorena je za posjetioce od ponedjeljka do subote. Cijeli trg je prepun kafića i takmiči se sa Kamberovića poljem, koje se nalazi sa druge strane rijeke Bosne, za najpopularniju pješačku zonu u gradu.
Muzej grada i Umjetnička galerija se nalaze u ul. Muhameda Seida Serdarevića bb. Otvoren je od 09:00 do 19:00 od ponedjeljka do petka, subotom od 08:30 do 16:30 sati.
Na raskršću ulica Branilaca Bosne i Dr. Abdulaha Aska nalazi se katolička crkva Svetog Ilije i škola. Iza ulice Branilaca Bosne je Travnička cesta u kojoj je stara Pravoslavna crkva, sa impozantnom arhitekturom. Na Kočevskom potoku, nedaleko od crkve nalazi se Sušića mlin, stari porodični mlin koji i danas radi.

Najpopularnije izletište Zeničana i mnogih posjetilaca Zenice je izletište Bistričak, sa uređenim prostorom za odmor i rekreaciju, koje je oko 25 km udaljeno od Zenice magistralnim putem u pravcu Doboja do naselja Nemila (20 km) i lokalnim putem uz Bistrički potok (5 km). Bistričak pruža izvanredan ugođaj svježine u vrelim danima ljeta. Na Bistričaku ćete naići na uređeni sportske tereni i lijepo osmišljena mjesta za izlet i odmor. Bistričak zrači neodoljivim šarmom prirodnog okruženja koje nadahnjuje žuborom potoka i pjesmom ptica iz zimzelenih i listopadnih šuma.
U neposrednoj blizini grada, na 1024 metra nadmorske visine, nalazi se rekreativno –turistički centar Smetovi sa uređenim izletištem, skijaškim stazama i restoranom. Najviši vrh Smetova je nešto ispod od 1.000 metara. Stručnjaci su Smetove proglasili jedinstvenom vazdušnom banjom, a najčešći posjetioci su skijaši rekreativci, planinari, sankaši i svi željni odmora od gradske vreve.
Stari grad Vranduk sa naseljem nalazi oko 10 kilometara sjeverno od Zenice. Utvrđenje za koje se pretpostavlja da datira iz vremena Ilira. Smješteno je na lijevoj strani rijeke Bosne koja je na ovom mjestu sužena i poprima oblik klisure. Prvi put se spominje 1410. godine u dokumentu koji se danas čuva u Dubrovačkom Arhivu. Pretstavljala je strateško mjesto odbrane srednjevjekovne Bosne koje se čak niti vojska Eugena Savojskog nije usudila napasti.

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0