Horion Bosna: Tešanj Horion Bosna: Tešanj
Bilo je glasina da čak i predsjednik Bill Clinton pije Oazu u Bijeloj kući, na što su Tešanjci bili naručito ponosni. Drugi je da... Horion Bosna: Tešanj

Bilo je glasina da čak i predsjednik Bill Clinton pije Oazu u Bijeloj kući, na što su Tešanjci bili naručito ponosni. Drugi je da je redatelj Pjer Žalica snimio film “Gori Vatra” čija se radnja odvija u Tešnju. Film je osvojio glavnu nagradu Sarajevo Film Festivala u 2003. i bio nominovan za Oskara. Ovo je konačno stavilo Tešanj u središte pažnje. Starim gradom dominira dobro očuvana tvrđava koja nadgleda cijeli grad. Tvrđava je rezultat brojnih civilizacija kojima je Bosna i Hercegovina bila dom. Tvrđava je otvorena za posjetitelje, ali ne postoje table koje bi dale više pojašnjenja o ovom mjestu.

Kralj Stjepan Tomašević darovao je 1461. godine grad Tešanj svom ujaku Radoju Krstiću. Tešanj je tako postao grad u kome je do 1476. godine živjela i vladala plemenita obitelj Krstić. Dolaskom Osmanlija koje su svrgnute su plemićke obitelji pa ni Tešanj nije bio izuzetak. Vodeća osoba u tim ranim danima otomanske vladavine nad Tešnjom bio je Gazi Ferhad Beg. Njegov najznačajniji doprinos u izgradnji Tešnja je Ferhadija džamija koja još uvijek postoji u starom gradu, iako je izgrađena u 15. stoljeću. Najstarija kuća u Tešnju je Eminagića kuća za koju se smatra da je izgrađena krajem 17. stoljeća.

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0