Hajdučka trava: Štiti, njeguje i kožu zacjeljuje Hajdučka trava: Štiti, njeguje i kožu zacjeljuje
Posebno je važna u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada... Hajdučka trava: Štiti, njeguje i kožu zacjeljuje

Posebno je važna u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine.

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik, ravanj i romantika, odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane. Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je kao učen čovek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno djeluje. 

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u cijeloj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cvijeta tokom cijelog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom…

Ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni dio velikog broja mješavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mljevene biljke. Ovdje do posebnog izražaja dolazi delovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, svježe ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspješna i u liječenju bijelog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma. Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savjetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se spravlja tako što se 100 grama cijele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Slijedećeg dana voda se zagreje do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Svoju delotvornost hajdučica je potvrdila i kod liječenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Iskustvo pojedinih korisnika pokazalo je da uspješno pročišćava krv i cio organizam čak i nakon iscrpljujućih hemioterapija.

Hajdučka trava pomaže i u liječenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za liječenje jetre, slezine, pankreasa, žutice.

U veoma rijetkim situacijama kod vrlo osetljivih osoba, prilikom upotrebe, može doći do alergijskih reakcija. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

Izvor: cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0