Gradnja i obnova deset mini sirana Gradnja i obnova deset mini sirana
Projekt Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira provodi se uz pomoć Češke agencije za razvoj Načelnik Općine Livno Luka Čelan i Hinek Ciboch u ime... Gradnja i obnova deset mini sirana

Projekt Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira provodi se uz pomoć Češke agencije za razvoj

Načelnik Općine Livno Luka Čelan i Hinek Ciboch u ime direktora Češke agencije za razvoj potpisali su memorandum o razumijevanju kojim su definirane daljnje obaveze u vezi s provedbom projekta Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira.
Memorandumom su definirane aktivnosti u cilju jačanja održivosti proizvodnje livanjskog sira, a riječ je o projektu s kojim je Općina Livno, zajedno s Udruženjem proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, aplicirala kod Češke razvojne agencije.

Zadruga

Vrijednost projekta je oko 1,3 miliona maraka, a on će se provoditi tokom dvije godine. Sredstva su, između ostaloga, namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira, kao i za konkretnu pomoć malim proizvođačima sira i njihov bolji položaj na tržištu.

Kako je za Oslobođenje kazao Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar, već su učinjeni prvi koraci u otvaranju zadruge za daljnje poslovanje u kojoj će, uz kancelarije za rad, biti izgrađeno i zajedničko skladište za zrenje sira i priprema za daljnji plasman proizvoda.

“Sljedeći korak biće izgradnja ili obnova mini sirana za deset proizvođača autohtonog livanjskog sira koji su odabrani putem javnog konkursa. Pet sirana će biti obnovljeno jer postojeći objekti ne zadovoljavaju potrebne uslove, dok će biti izgrađeno i pet novih sirana”, rekao je Baković.

Zavod

Kako bi se proizvođači sa ovog lokaliteta upoznali sa načinom rada, 27. septembra otputovat će u Češku i na njihovim primjerima vidjeti kako to funkcioniše.

Prema Bakovićevim riječima, putem projekta biće otvoren i Zavod za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije, a uređenje prostorija Zavoda već je počelo.

Izvor/slika: http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/biznis/gradnja-i-obnova-deset-mini-sirana/180502

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0