Gradačac: 40. Sajam Šljive Gradačac: 40. Sajam Šljive
U Gradačcu  je  sve  spremno za otvaranje   40. Međunarodnog sajma  poljoprivrede i prehrambene industrije, koji će se u gradu “Zmaja od Bosne” održati od ... Gradačac: 40. Sajam Šljive

U Gradačcu  je  sve  spremno za otvaranje   40. Međunarodnog sajma  poljoprivrede i prehrambene industrije, koji će se u gradu “Zmaja od Bosne” održati od  28. do 31. kolovoza. Tim povodom razgovarali smo s direktorom Gradačačkog sajma Huseinom Topčagićem.

FENA: Gospodine Topčagiću na pragu smo još jedne  sajamske manifestacija u Gradačcu koja ove godine obilježava  jubilej: 45 godina postojanja i 40 godina sajamske manifestacije. Je li sve spremno za otvaranje Sajma?

H.Topčagić: Da,  mi ove godine obilježavamo dva jubileja, 45 godina postojanja i 40 godina sajamske manifestacije, koja je ujedno i najstarija ove vrste u Bosni i Hercegovini. U tijeku su neke manje završne aktivnosti tako da  će u srijedu do 12 sati sve biti spremno za prijam gostiju i otvaranje Sajma.

FENA: Kakav je interes izlagača za ovogodišnji Sajam u Gradačcu?

H.Topčagić: Unatoč brojnim problemima koji danas prate, kako poljoprivredne proizvođače tako i prehrambenu industriju, interes za  Sajam u Gradačcu je i dalje ostao veliki. Tako će na oko 13 000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode predstaviti blizu 280 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Turske koji su potvrdili svoj dolazak. Mi  smo izuzetno zadovoljni sa strukturom sudionika ovogodišnjeg Sajma.

FENA: Na svečanost otvaranja Sajma, u Gradačac su dolazili čelni ljudi iz zakonodavne i izvršne vlasti od županijske, entiteske pa  do razine države BiH. Koje goste ove godine očekujete u Gradačcu?

H.Topčagić: Već sada možemo reći da će na otvaranju Sajma prisustvovati visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Tu će biti prisutna i Vlada Federacije BiH,  na čelu s premijorom Nerminom Nikšićem, koji će službeno i otvoriti ovogodišnji Sajam. Svakako, kao i ranijih, i ove godine će biti predstavnici Vlade iz više županija, općina, gospodarskih  komora. Svakako, posebna čast  nam je  dolazak i  nekoliko veleposlanika akreditiranih u BiH.

FENA: Sajam u Gradačcu proteklih godina, po pravilu, pratilo je i otvaranje novih proizvodnih kapaciteta. Što je planirano ove godine da se otvori tijekom Sajma?

H.Topčagić: I ove godine te aktivnosti u Gradačcu neće izostati. Želio bih da istaknem otvaranje dva gospodarska subjekta a to su: mljekara “Zott“ čija je investicija nekih 50 milijuna  maraka i  suvremenog mlina  “Nezić“  u što je uloženo oko 5 milijuna maraka. Ova dva nova proizvodna pogona značajna su ne samo za ovu našu regiju,  nego  i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0