Goji bobice: Superhrana s Himalaja Goji bobice: Superhrana s Himalaja
Goji bobice jedna su od najmoćnijih biljaka u svijetu, a da biste uživali u dobrobitima, potrebna je mala količina. Goji bobice (lat. Lycium barbarum)... Goji bobice: Superhrana s Himalaja

Goji bobice jedna su od najmoćnijih biljaka u svijetu, a da biste uživali u dobrobitima, potrebna je mala količina.

Goji bobice (lat. Lycium barbarum) drvenasta su grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto-čokoladnog okusa.

Raste na Himalajima, gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini. Nazivaju ih također sretne bobice ili crveni dijamanti. Početkom 21. stoljeća popularnost im raste, zahvaljujući medicinskim istraživanjima koja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.

Goji bobice sadrže: 19 aminokiselina (od kojih je 8 esencijalnih), 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij, više proteina nego cjelovito zrno pšenice, više C vitamina od narandže, kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju, vitamin E, ciperon, solavetivon (snažan antigljivični i antibakterijski spoj), fizalin (aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B), betain (koristi se da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre), kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica. Sadrži beta-sitosterol koji se također koristi za snižavanje holesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate, te esencijalne masne kiseline potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sistema.

Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju široki spektar djelovanja. Jačaju imunološki sistem, usporavaju proces starenja organizma, sprečavaju nastanak leukemije i raka, štite od bolesti srca i krvnih žila, reguliraju rad mokraćnog sustava, daju snagu i energiju, djeluju antibakterijski i antiupalno, poboljšavaju plodnost kod žena, štite vid i doprinose ljepšem tenu, poboljšavaju cirkulaciju, štite od dijabetesa.

Da biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna je mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 grama.

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0