Foto: Rijeka Sutjeska i bazen na Tjentištu Foto: Rijeka Sutjeska i bazen na Tjentištu
Tjentište je istorijsko-geografski lokalitet u istočnoj Bosni, kotlinsko proširenje u dolini Sutjeske. Po dužini ima tri a po širini jedan kilometar, dok mu se... Foto: Rijeka Sutjeska i bazen na Tjentištu

Tjentište je istorijsko-geografski lokalitet u istočnoj Bosni, kotlinsko proširenje u dolini Sutjeske. Po dužini ima tri a po širini jedan kilometar, dok mu se dno nalazi na oko 560 metara nadmorske visine. Nalazi se između klisure Prosječenice i Ćurevske klisure, nedaleko od Foče.
Nad Tjentištem se dižu ogranci Zelengore, Ozrena, Milinklade i LJubin Grob, a sa desne strane Volujak, Maglić, Vučevo, Perućica i Dragoš-sedlo. Tjentište se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska. U njemu su 1971. godine podignuti impozantni spomenik (autora Miodraga Živkovića) i kosturnica palih boraca u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. U spomen-muzeju upisana su imena više od 7.000 boraca palih u legendarnoj bici na Sutjesci.

Tjentište je u vreme SFRJ bilo poznato turističko mesto, znano i pod imenom Dolina heroja, sa godišnjom posjetom od oko 30.000 turista.

Foto: Simović Igor

https://www.facebook.com/SimovicIgorFotografijePrirode

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0