FOTO: Minijature automobila za sjećanje na prošla vremena FOTO: Minijature automobila za sjećanje na prošla vremena
U naizgled sasvim običnoj trgovini u jednom sarajevskom naselju krije se kancelarija sa nimalo običnom kolekcijom. Nekome ta kolekcija ne bi značila mnogo, ali... FOTO: Minijature automobila za sjećanje na prošla vremena

U naizgled sasvim običnoj trgovini u jednom sarajevskom naselju krije se kancelarija sa nimalo običnom kolekcijom. Nekome ta kolekcija ne bi značila mnogo, ali za Nedima Mutevelića ona predstavlja veliki dio njegovog života.

U periodu života kada su mnogi završili fakultete, počeli da traže poslove, ženili se ili udavali, Nedim je počeo da skuplja minijature automobila. Nedim Mutevelić iz Sarajeva posljednjih 25 godina posvetio je sakupljanju minijatura automobila, što ga je dovelo do toga da postane najveći kolekcionar ‘autića’ u Bosni i Hercegovini.

602 minijature

Vrata kancelarije u kojoj drži svoje ljubimce otvorio je i ekipi agencije Anadolija. Mercedes, BMW, volkswagen, renault, formula, terenci, putnička vozila, kombiji čine ovu bogatu i šarenoliku kolekciju. Nedimova nana Zekija Mutevelić, prema pričama njegove porodice, davne 1932. godine bila je prva žena u Sarajevu koja je imala vozačku dozvolu. Nastavljajući majčinim stopama, i Nedimov otac vozio je rally utrke. Ljubav prema autima rodila se u Nedimu još u ranom djetinjstvu.

“Prije 25 godina, 1988. godine, odlučio sam da je vrijeme za neki hobi. Od malih nogu bio sam vezan za auta i najprirodnije mi je bilo opredijeliti se za takvo nešto. Sama finansijska situacija ne dozvoljava sakupljati prave modele, pa sam pronašao utjehu u umanjenim replikama”, prisjetio se Nedim.

Vremenom je sakupio pravu kolekciju, koju čine 602 minijature u njegovim policama. Sva auta su u jednakim omjerima u odnosu na prave modele, razmjera jedan naprema 18. Kako su na tržištu zastupljene skoro sve verzije auta, jer je svaki proizvođač zainteresovan za proizvodnju i minijature, tako se i Nedim trudi da u svojoj kolekciji ima barem jedan model od svakog prozvođača.

“U kolekcionarstvu postoje i drugi omjeri, koji su možda i zastupljeniji i nude veći broj modela, ali mene interesuje samo taj jedan naprema 18”, rekao je Nedim.

Kao i za svaki hobi, i za njegov je potrebno najprije puno ljubavi i strpljenja. Sa finansijske strane nije baš ni jeftino, ali kako ne kupuje svaki dan minijature, može si priuštiti i taj dio.

„”reba čistiti, pratiti, utroši se dosta vremena na to. Ali, dio života sam okrenuo na tu stranu, pa zašto da ne, nastaviću tim putem”, istakao je Nedim.

U njegovoj zbirci mogu se pronaći zaista nevjerovatne stvari. Većina minijatura vjerodostojna je replika svojih 18 puta većih originala. Amortizeri, motori, kožna sjedišta i retrovizori samo su dio onoga što se nalazi na njima. Formula sa šest točkova i šrafcigerom za skidanje guma, “mercedes G4” iz 1938. godine u kojem se vozio Adolf Hitler, “barakuda”, “hummer”, čine da posmatrač ne zna na koju stranu prije da pogleda.

Minijature najčešće kupuje putem interneta. Provodi dosta vremena na stranicama za kupovinu, gdje putem aukcija dolazi do novih ljubimaca. Kako ima priliku i često da putuje, u zemljama svijeta kupuje nove primjerke za svoju kolekciju. Godišnje u prosjeku kupi oko 50 modela, a dolaze iz svih krajeva svijeta.

“Često se i mi, kolekcionari sa prostora bivše Jugoslavije, nalazimo u Zagrebu. Mi to zovemo Mala Santa, mjesto kod jednog prijatelja kojeg zovemo Deda. On je najstariji od sviju nas i preko 40 godina sakuplja modele. U njegovom stanu je naša baza gdje se sastajemo svaki drugi, treći vikend. I tom prilikom nabavljamo modele i razmjenjujemo ih”, rekao je Nedim.

Cijeli tekst pročitajte ovdje

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0