Fascinantni Plavi Grad Chefchaouen Fascinantni Plavi Grad Chefchaouen
Prestavljamo vam fotografije jednog zaista neobičnog  grada koji se nalazi na sjeverozapadu Maroka. Marokanski grad Chefchaouen je poznat i po nazivu plavi grad. Većina... Fascinantni Plavi Grad Chefchaouen

Prestavljamo vam fotografije jednog zaista neobičnog  grada koji se nalazi na sjeverozapadu Maroka. Marokanski grad Chefchaouen je poznat i po nazivu plavi grad. Većina stambenih objekata je ofarbano u različite nijanse plave boje. Zidovi, krovovi, prozori, vrata, stolovi, putevi-sve je ofarbano u nijansama plave boje.

Danas je u ovome plavom gradu život tih i miran. Vjeruje se da je grad  Chefchaouen osnovao direktni potomak proroka Muhameda Mulaj Rašid-a. Ovaj grad je dugo bio sveti grad Muslimana u kojem je bio zabranjen dolazak ne muslimanskih vjernika. Danas je situacija u ovom gradu znatno drugačija.

Interesantno je, da su Jevrejski doseljenici 30-ih godina, proslog vijeka ovaj grad obojili u plavo. Ima oko 40 000 stanovnika i mogu da dolaze turisti svih vjera, tako da im je turizam svake godine sve bolji.  Pogledajte prelijepe  fotografije i ostanite pozitivni.

anes.h