Energetski Sektor Ojačao BH. Industrijsku Proizvodnju Energetski Sektor Ojačao BH. Industrijsku Proizvodnju
Sektor za proizvodnju električne energije tokom  devet mjeseci (januar-septembar) 2013. godine , za razliku od prethodne godine, pružio je ohrabrujuće poslovne rezultate i dao... Energetski Sektor Ojačao BH. Industrijsku Proizvodnju

Sektor za proizvodnju električne energije tokom  devet mjeseci (januar-septembar) 2013. godine , za razliku od prethodne godine, pružio je ohrabrujuće poslovne rezultate i dao pozitivan doprinos ukupnoj industrijskoj proizvodnji u BiH, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH. 

Tako je prema posljednjim dostupnim podacima Nezavisnog operatora sistema u BiH ukupna proizvodnja električne energije u BiH u periodu januar‐septembar 2013. iznosila 11.983 GWH, što predstavlja povećanje više od 30 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Povoljne vremenske prilike, te veoma dobra hidrološka situacija tokom godine, rezultirali su rekordnim rastom proizvodnje u hidrolektranama, što je bio i ključni razlog ukupnog povećanja proizvodnje električne energije u BiH.

Posmatra li se struktura ukupne proizvodnje električne energije u BiH za devet spomenutih mjeseci 2013. , hidroelektrane su učestvovale sa 48 posto, dok je učešće termoelektrana 52 posto. Poređenja radi, tokom 2012. u ukupnoj proizvodnji električne energije termoelektrane su učestvovale sa 69 posto, dok je učešće hidroelektrana iznosilo 31 posto.

Tako je ukupna proizvodnja električne energije u hidroelektranama u devet mjeseci prošle godine udvostručena u odnosu na isti period prethodne godine.

Remontni radovi na termoenergetskim postrojenjima negativno su utjecali na pogonsku spremnost termoelektrana, što je rezultiralo stagnacijom proizvodnje.

Po podacima NOSBiH‐a, ukupna potrošnja električne energije u BiH u devet mjeseci 2013. smanjena je za oko dva posto u odnosu na isti period godinu ranije.

Izvor.brzevijesti

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0