Dnevna svjetlost štiti srce Dnevna svjetlost štiti srce
Osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, naročito od 6 do 8 sati, imaju manje šanse da dožive srčani udar, obole od depresije ili... Dnevna svjetlost štiti srce

Osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, naročito od 6 do 8 sati, imaju manje šanse da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promjena raspoloženja.

Naučnici sa Univerziteta Colorado iz Denvera tvrde da dnevna svjetlost jačeg inteziteta smanjuje rizik od pojave srčanog udara, ali ako do njega ipak dođe, ona pomaže i ubrzaje oporavak.

Naime, u studiju koja je objavljena u stručnom medicinskom časopisu, američki naučnici objašnjavaju da je za smanjenje rizika od srčanog udara prije svega zaslužan dnevni ritam na koji je ljudski organizam navikao.

Biološki, odnosno cirkadijalni ritam, regulira proizvodnju hormona u mozgu i na taj način kontrolira funcioniranje svih najvažnijih organa u organizmu.

Za cirkadijalni ritam veoma je važno ponavljanje obrazaca dnevnih aktivnosti, a da bi se covjek osjećao dobro ovaj ritam trebao bi biti stabilan. To se postiže redovnim izlaganjem dnevnoj, a naročito jutarnjoj svjetlosti.

Američki stručnjaci su otkrili da osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, naročito između 6 i 8 sati, imaju znatno manje šanse da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promjena raspoloženja.

Otkrili smo da dnevna svjetlost, naročito ona jačeg inteziteta tokom ljeta, znatno ubrzava oporavak kod osobe koje su preživjele srčani udar. Zato bi bilo dobro da takvi pacijenti u bolnicama budu smješteni u prostorije koje su izložene dnevnoj svjetlosti na istočnoj strani svijeta, jer je jutarnje sunce najvažnije-istaka je vođa istraživačkog tima dr. Tobias Eckle.

Pozitivne.info

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0