Dita nastavlja s radom Dita nastavlja s radom
Skupština povjerilaca na današnjem sastanku dozvolila je nastavak rada tuzlanske fabrike deterdženata Dita, a formiran je i novi odbor sastavljen od predstavnika tri banke,... Dita nastavlja s radom

Skupština povjerilaca na današnjem sastanku dozvolila je nastavak rada tuzlanske fabrike deterdženata Dita, a formiran je i novi odbor sastavljen od predstavnika tri banke, troje radnika i jedne inostrane firme. U nastavku rada, Diti je potreban strateški partner koji će kupiti ovu fabriku.

˝Povjerioci su pokazali razumijevanje prema radnicima koji su dokazali da znaju, mogu i žele raditi, te su prihvatili proizvodnju kroz stečajni postupak. ˝Dita˝ se mora očuvati kao cjelina, jer svaka djelimična prodaja npr. prodaja mašina i dijela imovine, predstavljala bi parcijalno uništavanje fabrike. Dug od 40 miliona KM nema veze sa strateškim partnerom, jer se kroz stečaj firma kupuje bez obaveza, plaćanjem kupoprodajne cijene koja se dogovori˝, pojasnio je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u Diti.

Kunalić je dodao da se dug povjeriocima isplaćuje od prodajne cijene fabrike, a u skladu sa njegovim učešćem.

˝Ako neki povjerilac učestvuje sa 10 posto, a fabrika se proda za npr. 10 miliona KM, onda će on dobiti milion˝, izjavio je Kunalić.

Emina Busuladžić, koja je u Diti zaposlena od prvog dana postojanja fabrike, na odluku Skupštine reagovala je veoma emotivno.

˝Ovo je nešto najbolje za Ditu. Ovo je velika pobjeda malog čovjeka. Osim toga, proradila je humanost naših sugrađana i prodaja ide fantastično. Osim tečnih deterdženata, koje ne možemo proizvesti koliko se traže, uskoro bi trebala početi i proizvodnja praškastih deterdženata˝, kazala je Busuladžić, ne skrivajući uzbuđenje i suze.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite, rekao je da se tokom sastanka sve odvijalo u skladu sa željama radnika, te da su povjerioci podržali proizvodnju.

˝Imamo svoje tržište. Još se niko nije pojavio za strateškog partnera, ali veliki marketi žele našu robu, prvenstveno 3-De˝, naveo je Mehmedović.

Stečajni upravnik Kunalić pojasnio je da je bh. tržište malo i da samo ono ne može osigurati opstanak Dite.

˝Tržište treba proširiti na inostranstvo. Bitno je naći strateškog partnera sa inostranim tržištem. Dakle, domaće plus inostrano tržište bila bi najbolja kombinacija, a to bi se moglo ukoliko bi se pojavio neki npr. trgovački lanac iz Bosne i Hercegovine koji ima tržište van ove države ili neki inostrani. Ditini proizvodi imaju kvalitet. Drugo je pitanje konkurentnosti i deterdženata iz inostranstva koji se prodaju i nude bh. kupcima, kao i pitanje koliko država može i želi utjecati na prodaju tih proizvoda, te zaštititi domaću proizvodnju˝, izjavio je Kunalić.

On je dodao da građani kupovinom domaćih proizvoda doprinose povećanju privrede u mnogo širem smislu.

˝Ako kupujete npr. Ditin deterdžent, indirektno pomažete i firme koje je Dita angažovala za ambalažu, sirovine i repromaterijal. U tehnološkom lancu indirektno učestvuje mnogo više od 70 trenutno radnoangažovanih radnika Dite˝, zaključio je Kunalić.

Dita je bila vodeća fabrika za proizvodnju deterdženta u regionu, a loša privatizacija upropastila je ovaj proizvodni gigant. Radnici su nedavno, nakon tri godine nerada, očistili fabriku i pokrenuli postrojenja, te počeli sa proizvodnjom od preostalih zaliha materijala, a proizvode su plasirali u nekoliko domaćih trgovačkih lanaca. Potrošači su pokazali solidarnost i pokupovali skoro sve što je Dita proizvela proteklih dana, a prema mišljenju Busuladžić, ta je činjenica radnicima dala ˝dodatni vjetar u leđa da nastave sa proizvodnjom˝.

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0