Dan planete Zemlje 2014. -Zeleni gradovi Dan planete Zemlje 2014. -Zeleni gradovi
U okviru obilježavanja Dana planete 2014. godine pod ovogodišnjim sloganom “Zeleni gradovi”, Fond za zaštitu okoliša Federaciji BiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti,... Dan planete Zemlje 2014. -Zeleni gradovi
U okviru obilježavanja Dana planete 2014. godine pod ovogodišnjim sloganom “Zeleni gradovi”, Fond za zaštitu okoliša Federaciji BiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti, čiji je cilj pokazati koji se efekti s aspekta zaštite okoliša, smanjenja nivoa zagađenja te ušteda u budžetima postižu mjerama efikasne upotrebe energije, prijevoza i stambene infrastrukture u urbanim područjima.Dan planete obilježava se svake godine 22. aprila u više od 157 zemalja svijeta kao globalni pokret usmjeren ka zaštiti okoliša i prirodnih resursa Planete.“Zeleni gradovi” teže što efikasnijem korištenju energije, “čistijem” transportu i održivoj stambenoj infrastrukturi uopće.

Podrazumijeva energetski održivu gradnju, i reduciranje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima.

10153220_816383645057394_1482810595686308616_n

“Zeleni grad” je usko povezan za čistim oblicima prijevoza, povećanjem broja zelenih površina te biciklističkih i pješačkih staza.

“Zeleni gradovi” su u svom osnovnom konceptu zdrava, i ugodna mjesta življenja, tzv. gradovi po mjeri čovjeka, u kojoj je kvalitet svakodnevnog života zadovoljavajući i gdje je uočljiva trajna briga za okoliš.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0