Da li mu vjerujete? Da li mu vjerujete?
Lahko se zaljubiti u čovjeka kojem ne vjerujete, ali teško je s njim živjeti.  Zaista, svaka dugoročna veza trebala bi se temeljiti na povjerenju.... Da li mu vjerujete?

Lahko se zaljubiti u čovjeka kojem ne vjerujete, ali teško je s njim živjeti.

 Zaista, svaka dugoročna veza trebala bi se temeljiti na povjerenju. Povjerenje je osnova jer kreira  sigurno okruženje i omogućuje intimnosti da raste. Ako želite da vaša veza uspije trebate vjerovati svome partneru vezano uz prošlost, sadašnjost i budućnosti.

 Naravno, za povjerenje je potrebno vremena i napora, teško se stječe, a u trenutku se razara, ali ako ste voljni raditi na tom području, nagrada će biti veza o kakvoj ste oduvijek maštali.

 Povjerenje dopušta da partneru potpuno otkrijete tko ste. Unatoč raznim trikovima koje koristimo kako bi impresionirali nekoga u ranim fazama veze, intimnost se temelji na poznavanju. Dopustiti da vas partner upozna i upoznati partnera temelj je svake dobre veze. Partner bi vas trebao vidjeti i kako izgledate kada ste ljuti, umorni, frustrirani, na radnom mjestu ili kada razgovarate sa svojom mamom na  telefon. Ako bilo što od toga skrivate, veza neće trajati.

 Jeste li gledali ili čitali Dnevnik Bridget Jones?! U jednoj sceni Mark Darcy kaže Bridget: „Sviđaš mi se takva kakva jesi“. Ona naprosto procvjeta. Zbog čega toliko snažna reakcija na tako jednostavan komentar? Zbog toga što joj Mark govori da je vidi onakvu kakva jest i da mu se to sviđa. Nije joj rekao sviđala bi mi se da si 5 kilograma mršavija, ili da si profinjenija, ili simpatičnija, ili da bolje čitaš. Ona mu se sviđa takva kakva jest, bezuvjetno. Ona se ne mora truditi impresionirati ga, jer ga je već impresionirala. Tek sa saznanjem da vas netko voli takvima kakvi jeste možete se opustiti i prepustiti. To vam omogućuje da budete iskreni bez straha od odbijanja.

 Povjerenje otvara vrata komunikaciji. Ne možete komunicirati otvoreno ako uvijek morate pogađati kako će partner reagirati i ako morate svoje misli usklađivati s onim što on očekuje od vas. U svome članku „Zbog čega ne možemo komunicirati“ Geri Forsberg ističe pet koraka do učinkovite komunikacije:

 1-Postavljajte pitanja. Nemojte pretpostaviti kako razumijete što osoba misli. Jednom kada postavite pitanje neće trebati dugo da saznate što ta osoba misli.

 2-Slušajte. Kako biste postali bolji komunikator, morate biti voljni slušati i razumjeti tuđu perspektivu.

 3-Promatrajte i nemojte ignorirati to što vidite.

 4-Kažite drugima što mislite. Ako skrivate informacije o sebi, sprječavate druge osobe da vas razumiju.

 5-Ako želite razumjeti ljude tada ih morate i prihvatiti i dopustiti im da budu ono što žele. Ali ako se vaš razgovor svodi na dokazivanje ispravnosti vlastitog stajališta, tada nema komunikacije. A ako nema komunikacije nema ni ljubavi.

 Jednom kada ste naučili komunicirati, povjerenje u partnera će pomoći da se raspravljate na pošten način kada se nesuglasice pojave. Što je poštena borba?! Većina stručnjaka se slaže kako kod poštene rasprave:

 -Ostajete na temi. Ne trebate iznositi nečije pogreške iz prošlosti.

 -Ne vrijeđate i ne nazivate pogrdnim imenima. Poanta rasprave trebala bi biti nešto riješiti, a ne rasplakati drugu osobu.

 -Izbjegavajte generaliziranje i držite se činjenica.“Ti uvijek…“ ili „ti nikad…“ izjave su koje ne odražavaju stvarnost i samo će natjerati partnera da zauzme defanzivan stav. Držite se onoga što se zapravo dogodilo i kako se zbog toga osjećate.

 Važno je znati da se povjerenje ne pojavljuje tek tako između dvije osobe, čak i ako se one vole. Za steći povjerenje potrebno je mnogo truda, a ako ste bili povrijeđeni u prošlosti to zna biti dosta teško. Ipak, morate pokazati partneru da ste vrijedni njegovog povjerenja i da očekujete povjerenje zauzvrat.

 Nemojte nikud žuriti. Ako zaista volite svoga partnera i želite mu sve najbolje moći ćete čekati. Ako ste u vezi u kojoj osjećate da ne možete vjerovati partneru nemojte ignorirati taj osjećaj. Ako se radi o tome da imate problema s povjerenjem u bilo koga, potražite stručnu pomoć, prije nego što pobjegnete ili učinite situaciju nesnošljivom, ali ako povjerenje nije bilo problem u prošlim vezama, a sada vas instinkt tjera da sumnjate, uzmite to kao upozoravajući znak. Pažljivo promotrite tko je vaš partner, kako se odnosi prema vama, a kako prema drugim ljudima. Možda vam vaš instinkt daje dobre informacije.

Izvor: CoverMagazin

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0