Čudesna snaga ljubavi Čudesna snaga ljubavi
Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je bliskost sa voljenom osobom dobra za zdravlje. Ljudska rasa se razlikuje od ostalih vrsta na planeti Zemlji po tome... Čudesna snaga ljubavi

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je bliskost sa voljenom osobom dobra za zdravlje. Ljudska rasa se razlikuje od ostalih vrsta na planeti Zemlji po tome što posjeduje razum i što može da odvoji palac od ostalih prstiju šake. Zahvaljujući ovome, čovjek je stvorio točak, ovladao vatrom, postao graditelj i u konačnici stvorio civilizaciju u kojoj danas živimo.

Uprkos svim dostignućima, nismo uspjeli da nađemo jednostavni odgovor na pitanje šta je to ljubav. Uprkos svim nejasnoćama sa sigurnoću možemo reći da ona postoji i često ćemo je opisati kao nešto najčarobnije što nam se desilo.

Ako pitamo ljekara ili biohemičara šta je to ljubav, vjerovatno bismo dobili odgovor da je to specifični emocionalni doživljaj koji nastaje lučenjem kombinacije hormona oksitocina, serotonina i dopamina. Oni su odgovorni za osjećanje sreće, zadovoljstva, spokoja i blaženstva koje osjećamo kada nekoga volimo. Ako ovoj mješavini dodamo i malo adrenalina, dobijamo zaljubljenost.

Srce ili mozak: Ljubav dovodi do specifičnog osjećanja u grudima i zato se kaže da „nekoga nosimo u srcu“, ili da nas „boli srce“ kada voljena osoba nije pored nas. No, srce nije glavni organ ljubavi, već je to mozak, jer je upravo on odgovoran za lučenje ovih hormona. Međutim, ono što ljubavi daje složenost a samim tim „mističnost i čaroliju“, jeste što nikada ne znamo kako će se manifestovati jer zavisi od onog „spolja“ prema kome osjećamo ljubav.

Ljubav uvijek rađa ljubav: Ono što je zajedničko svim ljubavnim fenomenima jeste da je ljubav odnos između dva subjekta koji se manifestuje kroz niz ponašanja. Postoje, međutim, mnogi drugi skupovi osjećanja koji se često pogrešno tumače kao prava ljubav, kao što su posesivnost, simbiotska zavisnost, i neravnopravni odnosi koji u sebi nose elemente međusobnog zbrinjavanja bez ravnopravne i iskrene razmjene osjećanja. Ukoliko je ljubav zdrava, a ne patološka, ona nikada ne može da utiče negativno na nas jer – ljubav rađa ljubav.

Čudesna snaga ljubavi: Teorija i praksa se najviše bave partnerskom, prijateljskom i ljubavlju roditelja prema djeci. Kada govorimo o njenoj snazi, roditeljska ljubav najčešće dobija prvo mjesto kada je u pitanju bezuslovnost i snaga. Međutim, snaga ljubavi nije nepromjenljiva kateogrija. Ljubav je jaka onoliko koliko njeni akteri brinu o njoj. U pitanju je skup osjećanja i ako dozvolimo da nam se u ovu mješavinu prikradu ljubomora, zavist, bjes, prezir ili prkos, snaga naših veza biće slabija. Ljubavne odnose sa svojim bližnjima moramo njegovati i kroz iskrenost i uzajamno prihvatanje čuvati ih od sila u nama koje ponekad djeluju destruktivno i dovode do razdvajanja.

Zagrli me jako: Nedavna istraživanja ukazala su na ljekovitost zagrljaja. Kod osoba koje su provele u zagrljaju duže od 20 sekundi registrovano je smanjenje hormona kortizola koji organizam luči kada je pod stresom.

Ljubav prema sebi: Jedan od najbitnijih odnosa koji čini sve druge odnose sa ljudima lakšim, ljekovitijim i jednostavnijim jeste onaj koji imamo sami sa sobom. Često je tabu govoriti o ljubavi prema samom sebi zato što se ona pogrešno interpretira kao sebičnost i samoljublje, koji svakako nisu zdrav odnos prema sebi samome. Zdrava ljubav prema sebi obuhvata prihvatanje sebe i svojih nedostataka, razumjevanje sopstvenih postupaka i samopodršku u promjeni onih stvari koje nam život čine komplikovanim. I ovaj intimni specifični odnos potrebno je njegovati baš kao i druge ljubavi u svom životu. Istina je da nas „ljubav čini boljim ljudima“, pa zašto onda ne bismo počeli sami od sebe jer ćemo tako svakako biti bolji svojim prijateljima, roditeljima, partnerima, djeci i svima drugima o kojima brinemo i do kojih nam je stalo.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0