Cob (Građevinski Materijal) Kuće Od Gline, Zemlje, Pijeska I Slame Cob (Građevinski Materijal) Kuće Od Gline, Zemlje, Pijeska I Slame
Cob je građevinski materijal sastavljen od gline, zemlje, pijeska i slame. Česte su predrasude da će se ove kuće otopiti prvim pljuskom, međutim, te... Cob (Građevinski Materijal) Kuće Od Gline, Zemlje, Pijeska I Slame

Cob je građevinski materijal sastavljen od gline, zemlje, pijeska i slame. Česte su predrasude da će se ove kuće otopiti prvim pljuskom, međutim, te zablude padaju u vodu već prvim pogledom na njih. Cob je kao materijal vrlo izdržljiv i zahtijeva malo održavanja. Ne gori, kukci ga ne jedu, ne toksičan je, ne stvara otpad, zahtjeva minimalno alata za izgradnju i vrlo je jeftin. Cob kuće su daleko od primitivnih koliba, to je softificirana tehnologija gradnje oslobođena financijskih zamki i općeg ludila današnjih rasipnih kuća.

Cob je drevni građevinski materijal, koji je korišten za izgradnju još od prapovijesti. Neke od najstarijih struktura napravljenih ljudskom rukom u Afganistanu su od cob materijala. U Magrebu i al-Andalusu se koristi od 11. i 12. stoljeća te je detaljno opisan od strane Ibn Halduna u 14. stoljeću. Ovakve kuće se mogu snaći i u Velikoj Britaniji, Walesu, Irskoj, Bretanji, Africi, Bliskom Istoku, SAD-u, Novom Zelandu, i mnoge su starije od 500 godina, a u nekima se živi još i danas.

Nekada su cob miješali volovi svojim gaženjem, danas se to radi ljudskim nogama.

Nekada su cob miješali volovi svojim gaženjem, danas se to radi ljudskim nogama.

Tradicionalno, engleski cob je napravljen miješanjem gline s pijeskom, slamom i vodom, koje su gazili volovi. Zemljana smjesa se tada u slojevima stavljala na kamene osnove i zbijala se od strane radnika u procesu poznatom kao cobbing. Gradnja je napredovala prema vremenu potrebnom da bi se prethodni sloj osušio. Nakon sušenja, zidovi bi bili dotjerani i sljedeći sloj se gradio, s nadvojima za kasnije otvore, kao što su vrata i prozori, koji su se umetali kada bi se zid formirao.

Cob zidovi su idealni za crtanje raznih ornamenata.

Cob zidovi su idealni za crtanje raznih ornamenata.

Ova stara tradicija se danas ponovno obnavlja i koristi diljem svijeta, stoga vam predstavljamo neke od prekrasnih zemljanih kuća, koje će vas zapanjiti dizajnom, a i niskim troškovima gradnje i održavanja.

Cob kuća i interijer Michaela Bucka.

Cob kuća i interijer Michaela Bucka.

Michael Buck izgradio je svoju kuću u dnu svog vrta za samo 150 funti koristeći prirodne materijale i neželjene materijale s otpada. Za gradnju kuće je učio je čitajući knjige o toj temi, čak je oblikovao zidove bez ijednog električnog alata. Daske za pod su odbačeni materijal od susjeda, zidovi su obojani krečom, prozori su stara vjetrobranska stakla kamiona, krov je od drvene konstrukcije prekriven slamom. U njoj nije hladno, budući da je ovaj materijal dobar izolator, a stropovi su dodatno punjeni ovčjim runom s obližnje farme, kako bi se zadržavala toplina. U kući je postavljen kamin za kuhanje, točno ispod bračnog kreveta, kako bi se osigurala toplinai noću, a rasvjetu daju svijeće i lampioni. Voda je besplatna budući da dolazi s izvora, a kompostirani toalet se nalazi vani. Izvorno, gdin. Buck je zamislio da izgradnja kuće ne košta ništa, no preračunao se u tome koliko slame treba, pa je morao kupiti još, kao i neke čavle za učvršćivanje slame za krov. Prijatelji su pomogli u izgradnji, a za izgradnju nije trebao dozvolu budući da je naveo da je to ljetnikovac.

Malena cob koliba Michaela Buncha.

Malena cob koliba Michaela Buncha.

Michael “Meka” Bunch prisustvovao je svojoj prvoj Cob radionici 1996. i nastavio je gradeći Cob studio u Wolf Creeku, Oregon, nudeći radionicu tijekom procesa gradnje. Od tada, Meka pokazuje i poučava prirodne tehnike gradnje putem javnih događanja i radionica, na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Kuća Gary Zukera koji prethodno nije imao nikakvo znanje o gradnji cob materijalima.

Kuća Gary Zukera koji prethodno nije imao nikakvo znanje o gradnji cob materijalima.

Gary Zuker izgradio je kuću od 84m2 u Austinu, Teksas, bez ikakvog prethodnog iskustva u izgradnji. Istraživao je cob kuće iz 15. stoljeća na svom lokalnom sveučilištu. Tri godine kasnije njegov je dom bio potpun.

Cae Mabon koliba.

Cae Mabon koliba.

Cob kuća u Cae Mabonu, Wales. Kućica je sagrađena 2004. uz pomoć 25 osoba za dva tjedna.

Ukrajinska inačica cob kuća dizajnera Yuri Ryntovta.

Ukrajinska inačica cob kuća dizajnera Yuri Ryntovta.

Kuća dizajnera Yuri Ryntovta u ekoselu u blizini Kharkova, Ukrajina. Unutrašnjost zajedničkog dnevnog boravka je izgrađena korištenjem ukrajinske inačice coba gdje su drveni okviri obloženi prvo sa smjesom gline i slame i zatim pomiješani s glinom i piljevinom.

Lisa I Rich su izgradili svoju kuću uz pomoć gline iz obližnjeg potoka.

Lisa I Rich su izgradili svoju kuću uz pomoć gline iz obližnjeg potoka.

Ovaj cob dom je djelo Lise i Richa koji su ga sagradili uz pomoć gline iz potoka koji prolazi pored njihove kuće. Da bi izgradili okvir za kuću, prikupljali su oblovinu iz lokalnih šuma.

Nismo sigurni kakvi su propisi u raznim državama u vezi izgradnje zemljanih kuća, no osim toga, svakako se morate dobro informirati o detaljima izgradnje, jer kvaliteta materijala ovisi i o kvaliteti gline, kao i oštrini pijeska, količini slame i ostalog.

Izvor:Matrix Word

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0