Ćevapčići: Tajne gradskih okusa Ćevapčići: Tajne gradskih okusa
Najčešća asocijacija na BiH su itekako ćevapčići ili ćevapi, nacionalni specijalitet. Svaki dio naše divne, ima svoje načine pravljena ćevapčića. Ono što je zasigurno... Ćevapčići: Tajne gradskih okusa

Najčešća asocijacija na BiH su itekako ćevapčići ili ćevapi, nacionalni specijalitet. Svaki dio naše divne, ima svoje načine pravljena ćevapčića. Ono što je zasigurno isto je osnovni sastojak- meso. Onda se dodaju “tajni sastojci” koji daju ukus, miris i specifičnost ćevapčića. Tako su nam svima dobro poznati: banjalučki, travnički, sarajevski i tuzlanski. Nama preostaje samo da uživamo u njima, dodamo sebi još neki lijep prilog…

Sarajevski ćevapčići

Sastojci: 

 • 1,5 kg junetine od vrata (ili plećke),
 • 0,5 kg ovčetine (janjetine) od vrata (ili plećke),
 • 3-4 čehna bijelog luka,
 • so.

Priprema: 

Meso izrezati na kocke i posoliti. Prokuhati 3-4 zgnječena čehna bijelog luka u vrlo malo vode i ostaviti da se ohladi te preliti preko mesa. Meso treba pustiti da odstoji preko noći u frižideru. Meso se samelje dva puta na srednju veličinu mašinom za meso. Dobro izmiješati rukama ili mašinom za tijesto. Ovu smjesu pokriti i ostaviti van frižidera na sobnoj temperaturi 4-5 sati, a onda staviti u frižider. Smjesa koja se drži u frižideru upotrebljiva je do dva dana. Prije samog oblikovanja ćevapa (pečenja) dodati po želji malo sode bikarbone u smjesu da bi ćevapi bili vazdušasti, te da odskaču kad se peku. Ćevape oblikujte, pomoću šprice za tufahije. Peći na roštilju na jakoj vatri (po mogućnosti na drvenom uglju). Stalno premazivati rešetku roštilja ovčijim (goveđim) lojem. Paziti da se ćevapi ne prepeku kako ne bi bili tvrdi. Kada je pečen, sredina ćevapa treba biti malo roza. Rasjeći somune napola pa ih staviti na paru preko ćevapa. Servirati ćevape sa crnim lukom isjeckanim na kockice i šoljom hladnog jogurta.

Travnički ćevapčići

Sastojci:

 •  junetina,teletina,bravetina ijanjetina (sve u određenim procentima),
 • so,
 • soda bikarbona,
 • biber.

Priprema: 

Meso se dva puta samelje, doda biber i so. Sode bikarbone sasvim malo. Oblikuju se ručno i ostave u frižider oko 24 sata.

Pečenje: peku se na jakoj vatri, na roštilju podmazanom lojem, malo goveđim, a malo ovčijim.
Ono što ovoj vrsti ćevapa daje poseban ukus je voda u kojoj se kuhaju masne goveđe kosti i doda se malo ovčijeg mesa radi arome. Također, stavlja se crveni luk, prethodno zapečen na plati. Lagano se posoli. Pri pečenju ćevape neprestano treba okretati, mastiti lojem čak i preliti sa malo vruće vode od kostiju. Lepinja se namoči u supu i stavlja na ploču sa prerezanom stranom prema dolje, ponekad se malo pritisne, a kasnije okreće na drugu stranu. Pečeni ćevapi se slažu u lepinju, po njima crveni, sitno sjeckani luk, poklopi se i servira. Uz njih se obavezno pije jogurt.

Banjalučki ćevapčići

Sastojci: 

 • 1.400 g junetine, od plećke,
 • 3 prstohvata bibera,
 • 40 g soli,
 • 600 g teletine,
 • čehno bijelog luka.

Priprema: 

Sameljite junetinu i teletinu, pomiješajte pa u mljeveno meso dodajte so i dobro izmiješajte. Miješajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na  tri stepena Celzijusa, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata). Protisnite bijeli luk i dodajte ga u mljeveno meso. Dodajte biber pa miješajte meso bar 10 minuta. Ćevape oblikujte  pa ih ostavite još bar dva sata u frižideru prije pečenja. Namažite uljem ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lijepo ne porumene. Ćevape služite tople, u lepinji. Po pravilu se uz njih služi dosta crnog luka.

Tuzlanski ćevapčići

Sastojci: 

 • 450 g ovčetine,
 • 150 g govedine,
 • 150 g janjetine,
 • 40 g luka,
 • 4 g bibera,
 • 12 g soli.

Za lepinju: goveđa supa ili supa u kocki .

Priprema:

Meso oprati, rasjeći na komadiće i samljeti u mašini za meso. Mljeveno meso miješati rukom 25-30 minuta uz dodavanje začina. Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati pa čak i dan, što je preporuka, u frižideru, a zatim praviti ćevape. Ćevapi se peku na običnom roštilju na ugalj namazanom uljem, po prilici 4 -7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih biberom. Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u lepinji koja se prethodno umoči u mesni sok i propari na ćevapima te zapeče na roštilju po volji. Mesni sok možete napraviti i od goveđe kocke za supu.

Recite nam, koji su Vama najdraži i najukusniji ćevapčići?

Izvor: Pozitivne.info/Oslobodjenje.ba

Nanny

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0