Četri načina da djeca počnu meditirati Četri načina da djeca počnu meditirati
U svijetu senzornog preopterećenja – škole, obitelji i unutarnjih pritisaka, djeca trebaju meditaciju jednako kao i odrasli. Meditacija pomaže djeci da razviju fokus, reguliraju... Četri načina da djeca počnu meditirati

U svijetu senzornog preopterećenja – škole, obitelji i unutarnjih pritisaka, djeca trebaju meditaciju jednako kao i odrasli.

Meditacija pomaže djeci da razviju fokus, reguliraju svoje emocije i da nauče kako da obrate pozornost iznutra i izvana. To im daje osjećaj centra.

No, dok se u meditaciji odraslih radi o okretanju osjetila prema unutra, kod djece je često prvi korak u meditaciji – svjesno i s fokusom istražiti osjetila, prije nego što se mogu okrenuti prema unutra, piše Body mind soul spirit.

Pokušajte sljedeće vježbe meditacije s djecom kako bi im pomogli da steknu mirnoću, fokus i izgrade svijest o sebi:

1. Slušanje! Meditacija sa zvonom

Neka dijete sjedne u polulotos ili obični indijanski položaj (gdje je jedna noga ispod druge) i neka zatvori oči. Zvonite sa zvonom ili svirajte na tibetanskoj zdjeli i zamolite dijete da koristi svoje osjetilo sluha za istraživanje zvuka.

Zatražite od njega da sluša vrlo pažljivo i čim posluša zvuk u potpunosti neka podigne svoje ruke. Tada može vježbati pozorno slušanje bez zvona. Neka zatvori oči i sluša zvukove u svom prostoru.

Koji su najbliži? Koji su najdalji? Koji se od njih nalaze lijevo ili desno? Također možete isprobati ovu meditaciju dok hodate ulicom ili ležite zajedno u krevetu prije nego što zaspi.

2. Pjevanje! Opuštajuća pjesma

Ova meditacija kombinira pjesmu s dodirom i može i najmlađu djecu dovesti do mjesta mira. Zatražite od djeteta da sjedne uspravno. Ponekad pjevamo slogove Sa Ta Na Ma, ponekad afirmaciju poput “Ja sam jak.”

Sa svakim slogom, neka dodirne drugi prst s palcem, počevši od kažiprsta pa sve do malog prsta. Vježbamo pjevanje, šaptanje, te tiho pjevanje u sebi, u našim umovima.

To je umirujuća vježba i može se obaviti diskretno na mjestima na kojima želite da se dijete smiri, bilo da je to vlak, autobus ili učionica.

3. Disanje! 5 udaha

Vaš dah je uvijek s vama. Ključno je od rane dobi naučiti baratati s njim. Udahnite i pokušajte zadržati dah na 5 sekundi, a zatim izdišite 5 sekundi. Ponovite to pet puta i brojite na prste. Usporavanjem daha usporit ćete vaš um.

Možete li osjetiti svoje srce kako se usporava i ubrzava dok udišete i izdišete? Možete li osjetiti dah kako ulazi i izlazi nos?

4. Promatranje! Gledanje oblaka

Sjedeći mirno, obratite pažnju na svoj udisaj i izdisaj. Kada se misli ili osjećaji pojavljuju, zamislite da su to oblaci koji prolaze kroz glavu, kao na nebu. Možete gledati oblake kako dolaze i odlaze baš kao što možete gledati oblake na nebu kako se pokreću i mijenjaju u svojim oblicima.

Djeca ne mogu sjediti predugo, ali samo uvođenje ovog koncepta je velika priprema za odraslu meditaciju. A svijest o tome da se stvari uvijek mijenjaju i prolaze je nešto što je bitno podijeliti i prakticirati to percipiranje s djecom.

Izvor: atma.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0