Cebu, jedan od najstarijih filipinskih gradova: ‘Sivi grad’ krase šarena vozila javnog prijevoza Cebu, jedan od najstarijih filipinskih gradova: ‘Sivi grad’ krase šarena vozila javnog prijevoza
Grad Cebu jedan je od najstarijih gradova na Filipinima i prvo filipinsko kopno na koje je stigao poznati portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan.... Cebu, jedan od najstarijih filipinskih gradova: ‘Sivi grad’ krase šarena vozila javnog prijevoza

Grad Cebu jedan je od najstarijih gradova na Filipinima i prvo filipinsko kopno na koje je stigao poznati portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan. Riječ je o gradu koji zbog česte magle i sivih zgrada nazivaju i „Sivi grad”.

No, nasuprot tome, simbol Cebua su šarena vozila javnog prijevoza.

Stanovnici ovog grada žive u oskudici i siromaštvu, a ulice Cebua preplavljene su vozilima javnog prijevoza, motociklima i biciklima sa prikolicama i pijačnim tezgama na kojima se nude robe široke potrošnje, od rezervnih dijelova za automobile, do sušene ribe i voća.

Svojom posebnošću ističe se Stari bazar u centru grada na kojem se prodaju sve vrste roba po veoma povoljnim cijenama.

Supertajfun Haiyan, koji je nedavno pogodio i opustošio šest filipinskih otoka, zaobišao je Cebu i tamošnji život se odvija po ustaljenom tempu.

Popularnost “jeepneya”

Stanovnici Cebua nemaju veliki broj automobila, ali uske ulice su pretrpane raznovrsnim vozilima javnog prijevoza i motociklima. Šarena vozila „jeepney” veoma su popularna u gradu, a riječ je o vozilima domaće proizvodnje. Kapacitet im je i do 20 putnika, prozori bez stakla i ulazni otvori bez vrata su karakteristike ovog nesvakidašnjeg vozila. Prijevoz je po veoma povoljnim cijenama i plaća se isključivo vozaču, a nepostojanje stakala na prozorima riješilo je i problem zagušljivosti.

Pored “jeepneya”, ulicama Cebua uslugu prijevoza turistima i domaćem stanovništvu pružaju i motocikli sa prikolicama, koji se uglavnom koriste za prijevoz robe. Da, i taksi vozila ima mnogo, ali i taksi vozila su prilagođena potrebama potrebama tamošnjih mještana i predstavljaju također turističku atrakciju.

Cebu je sa drugim filipinskim otocima povezan zračnim i pomorskim putevima, a gradska luka je najvažniji trgovački, turistički i komunikacijski centar Cebua.

Na masažu za pet eura

Velike gužveu luci prilika su dosjetljivim slijepim stanovnicima Cebua, koji putnicima nude uslugu masaže, čišćenja obuće, svirku i pjesmu, a zauzvrat zarade koju paru za život. Jednosatna masaža košta oko pet eura.

Pažnju posjetilaca Cebua privlače i jaka osiguranja ispred trgovina, banaka i drugih objekata. Prizor zaštitara sa pumparicom posjetioce dočekuje ispred svake banke i opremljenije trgovine.

Izvor: Anadolia/Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0