Ćamila i Hamdija: Ljubav na prvi pogled traje šest decenija Ćamila i Hamdija: Ljubav na prvi pogled traje šest decenija
Sat na kraju srebrnog lanca u domu Ćamile i Hamdije Alibabić, možda sasvim slučajno, stoji pored fotografije dvoje supružnika, uokvirene i postavjene na način... Ćamila i Hamdija: Ljubav na prvi pogled traje šest decenija

Sat na kraju srebrnog lanca u domu Ćamile i Hamdije Alibabić, možda sasvim slučajno, stoji pored fotografije dvoje supružnika, uokvirene i postavjene na način kako bi bilo uočljiva sa više pozicija u kući.

U ruci jedna crno-bijela fotografija, osmijeh i sjaj u očima, dok se prisjećaju kada i gdje je snimljena, ali ipak glavninu uspomena Ćamila i Hamdija brižno čuvaju u sjećanju.

Međusobno poštovanje i nezaobilazna ljubav

Upoznali su se prije 60 godina. Nedugo nakon toga su stupili u bračnu zajednicu, a zvanično vjenčanje uslijedilo je nešto kasnije budući da su bili maloljetni. U vremenu kada prosječni životni vijek jedva premašuje 60 godina, i kada je sve više razvoda brakova, supružnici sa šest decenija zajedničkog života ključ za dug i sretan brak vide u međusobnom poštovanju, uz nezaobilaznu ljubav.

Hamdija Alibabić rođen u Gornjim Srbljanima, nedaleko od Cazina, 1936. godine kazao je u razgovoru sa novinarom Anadolije, da je suprugu Ćamilu upoznao 1953. godine, a vjenčanje su, budući da su tada bili maloljetni obavili 1954. godine.

“U braku smo stekli troje djece. Dva sina i kćerku. Imamo petero unučadi, ali nažalost nemamo praunučadi, budući da naši unuci nisu poput nas dvoje rano stupili u brak”, dodao je Alibabić.

On je rekao da mu kroz ovih šest decenija nikada nije “palo na pamet da se razvede od supruge”

“Među vodećim razlozima razvoda brakova prednjače alkohol, ljubomora i kocka. To su tri osnovna elementa. Ako imate ljubomoru na jednoj strani, ili ako je jedno od supružnika odano alkoholu. Ključ je naravno međusobno poštovanje, ali oni koji imaju problema kažu da je poslije svađe ljubav najslađa”, našalio se Alibabić.

U 60 godina braka, Hamdija i Ćamila osam su godina bili razdvojeni. Najprije je muž proveo dvije godine na služenju vojnog roka. U to vrijeme im se rodila i kćerka, 1956. godine.

“1958. i 1959. godine sam otišao u policijsku školu u Sarajevo, a i ovaj posljednji rat nas je odvojio na tri i po godine, tako da smo ukupno bili odvojeni oko osam godina”, pojasnio je Alibabić.

Držali se za maramicu

Od 1983. godine Alibabići, kako kažu, žive sami, jer su djeca otišla svako na svoju stranu.

“Nisam u životu imao nikakvih padova. Imao sam sreću da sam napredovao. U miliciju sam otišao sa četiri osnovne ali sam kasnije završio i višu stručnu spremu. Ja sam radio, a supruga je bila domaćica. Vodila je računa o kući, djeci, njihovom obrazovanju, jer sam ja bio jako zauzet, posebno u posljednjih deset godina službe”, rekao je Alibabić.

U vrijeme kada su stupili u bračnu zajednicu, kako kažu, nisu bili ni svjesni obaveza, koje ta zajednica sa sobom nosi.

“Vidjeli smo se par puta nakon što smo se upoznali nedaleko od Cazina. Bila je to ljubav na prvi pogled. Takvo je i vrijeme bilo, momci i cure su se u kolu držali za maramicu. Nikad mi nije palo napamet da se razvedem, iako smo se mladi uzeli”, rekao je.

Ćamila Alibabić kazala je da je živjeti s Hamdijom, tadašnjim milicionerom bilo jako lijepo.

“Da nije bio dobar muž, ne bi ni ostali skupa ovako dugo”, kazala je.

Izvor: Anadolia

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0