Čaj od nane: nova knjiga Mehmeda Đedovića Čaj od nane: nova knjiga Mehmeda Đedovića
Izdavačka kuća BMG (Bosanska Medijska Grupa) iz Tuzle potpisuje izdavanje nove knjige Mehmeda Đedovića ČAJ OD NANE. Riječ je o knjizi priča/pripovijedaka koje su... Čaj od nane: nova knjiga Mehmeda Đedovića

Izdavačka kuća BMG (Bosanska Medijska Grupa) iz Tuzle potpisuje izdavanje nove knjige Mehmeda Đedovića ČAJ OD NANE. Riječ je o knjizi priča/pripovijedaka koje su ispisivane zadnjih godina.

Priča je književna forma na koju je ovaj pisac potrošio dobar komad minulih godina, a još uvijek smatra da se ima šta reći i napisati, novo i drugačije.

Đedović je do sada objavio nekoliko knjiga priča i to: Tragovi, Osluškivanje, Kad se Bulbul vratio, Ćopak vodoravno…

Pisajući o piščevu pisanju Zejćir Hasić je ustvrdio da je ovaj pisac od svega ponajviše pripovijadač.

– Pokazalo se, a naročito se pokazuje novom zbirkom priča da je Đedović od svega-najviše pripovjedač. Ako određujemo svijet Đedovićeva umjetničkog interesovanja, najbliže smo pravom određenju ako kažemo da je priča ta voda u kojoj najbolje pliva, da je u njoj pronašao svijet kojim najpotpunije izražava svoj umjenički credo… – kaže Hasić.

Profesor Đuro Škondrić potpisuje recenziju na knjizi ČAJ OD NANE i kaže:

– Đedović u svakoj od tridesetak priča “Čaj od nane” pokazuje da je vrstan pripovjedač, sa prepoznatljivim stilom, sa samo njemu svojstvenim načinom pričanja priče. Osnovna odlika je jednostavnost kazivanja. Tako da svaku njegovu priču, nakon isčitavanja, možemo s lakoćom prepričati, prijatelju, poznaniku… I još nešto. To je proza veoma čvrste i logične fabule, sa dramskim nabojem, tako da plijeni pažnju čitaoca od prvog do zadnjeg retka. Iz svake te priče mogao bi se izvesti roman, jer se one mogu posmatrati i kao skice za ovu književnu tvorevinu. On je i majstor dijaloške forme… Neću pretjerati, ako kažem da me njegova rečenica najviše podsjeća na Andrićevu…

Doznajemo da je iz nove knjige pripovijetka Noć u kojoj se vratio Šiško poslužila je da se po njoj snimi radio-drama u produkciji Radio Kameleona, a taj posao je odlično uradio glumac Hazim Mujčinović. Još jedna se iskrala iz knjige na neki čudan način i nije prošla nezapaženo; naima priča Bilo dijete… nagrađena je u Crnoj Gori, na Festivalu priče u Bihoru 2013…

Đedović potvrđuje da je stalno u potrazi za pričom, htio ne htio tako je, kad se umori od traganja a to se često dogodi, priča pronalazi njega.

– Odavno nosim ideju o knjizi priča koje govore o malim i malo većim čudima upakovanim u moderno ruho (mrvice tog interesa rasute su i po mojim ranijim knjigama). Knjiga Čaj od nane bilježi trunke tih čudesa na koja svakodnevno nalijećemo…

Đedović, piše prozu, poeziju, književnu kritiku, knjige za djecu, esejistiku i novinske tekstove. Nagrađivan je za pripovijetku, priču, poeziju, roman i radio roman, prevođen je i zastupljen u brojnim zajedničkim knjigama, kao i u školskim udžbenicima.

Živi kao samostalni umjetnik.

Član je Društva pisaca BiH, a trenutno i predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog kantona.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0