Bužim: Grad blizanaca Bužim: Grad blizanaca
Manje naseljeno mjesto na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine Bužim, ponosan je grad blizanaca, jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih ili obaju spolova. Samo u četiri ratne... Bužim: Grad blizanaca

Manje naseljeno mjesto na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine Bužim, ponosan je grad blizanaca, jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih ili obaju spolova. Samo u četiri ratne godine, na području ove općine je rođen 21 par blizanaca.

O ovom fenomenu koji je jedinstven u cijeloj BiH, a možda i u svijetu, ekipa agencije Anadolija razgovarala je s umjetnikom i novinarom Nedžibom Vučeljom koji je i sam otac blizanaca.

“U ratu smo dobili blizance i ja sam krenuo kod jednog prijatelja da posudim kolica za blizance. Kada sam došao do njega rekao je da je već posudio drugome. Otišao sam kod tog drugog čovjeka da zatražim kolica, a on mi je rekao da ih je i on posudio nekome trećem. Dok sam došao do kolica, došao sam i do zaključka da Bužim ima veliki broj blizanaca”, pojasnio je Vučelj tok događaja koji su ga doveli do podatka da je Bužim ustvari grad blizanaca.

Nakon toga je Vučelj zatražio statističke podatke i došao do podatka da je tokom rata u BiH, na području općine Bužim rođen 21 par blizanaca.

Prema tim statistikama, Bužim je grad sa najviše blizanaca u BiH.

“Ja sam čak došao na ideju da se Bužim zove grad blizanaca kao što je Karlovac grad djece. Zanimljivo je da skoro svaki razred ima po jedan, pa i dva para blizanaca“, nastavlja Vučelj priču o Bužimu gradu sa najviše blizanaca.

Ipak, kako Vučelj kaže, medicinski je dokazano da je taj fenomen vezan za žene, a ne za muškarce.

“Poznajem dosta ljudi koji nisu iz Bužima, oženjeni su iz Bužima, a imaju blizance. Još uvijek je popularan trend da žene iz Bužima rađaju blizance”, istakao je Vučelj.

U BiH, ali i svijetu, uobičajno je da se za Novu godinu čeka rođenje prvog djeteta, muškog ili ženskog, a na području ove općine se iščekuju blizanci.

“Još uvijek se na ovom području rađaju blizanci, iako, istina, rađa se mnogo manje djece jer omladina odlazi vani. Možda se sada negdje po Evropi rađaju bužimski blizanci”, dodao je Vučelj.

Blizanci Edin i Edina Vučelj su dvojajčani blizanci koji i nemaju baš toliko sličnosti.

Edin je sportista, umjetnik i veoma komunikativna osoba, dok je Edina skromna i tiha sestra blizankinja.

“S obzirom da smo dvojajčani blizanci nemamo baš toliko sličnosti. Ja sam prvi počeo pričati za razliku od nje koja je malo stidljiva, malo manje priča, povučenija je, manje komunicira dok sam ja komunikativniji”, izjavio je Edin.

On je dodao i to da su ipak veoma povezani i da ne mogu jedno bez drugoga.

Školovanje namjerava nastaviti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

“Različiti smo po tome što je on, na neki način, više umjetnička duša. Ja sam malo drugačija. Neki kažu da izgledom baš ne ličimo, ali mislim da imamo i nekih zajedničkih osobina”, kazala je Edina.

Prema njenim riječima, Edin se uvijek zaštitnički ponaša kada je ona u pitanju.

Edina nakon srednje škole planira upisati medicinski fakultet, nešto kao radiološke tehnologije.

I jedno i drugo kažu da je njima sasvim normalno živjeti u “gradu blizanaca”, ali da je takva situacija u nekom drugom gradu, vjerovatno bi to ljudima koji tamo žive bilo malo neobično.

Učenici sedmog razreda blizanci Indira i Hasan Dizdarević za agenciju Anadolija su kazali da im se sviđa što su blizanci i da su veoma povezani.

Prema Hasanovim riječima, oni se ne svađaju i veoma lijepo se slažu.

Indira je također dodala da se slažu i da samo u nekim situacijama dođe do prepirki među njima.

Sadmir i Admir Bajrić izgledaju kao blizankinje iz filma “Zamka za roditelje”, pa su iz tog razloga i upitani da li se služe nekim trikovima zamjene.

I jedan i drugi su potvrdili da su se koristili nekim trikovima kao što je zamjena majica jer su ih prethodno prepoznali po tome i slično.

Pedagoginja u osnovnoj školi „Bužim“ Emina Vučelj je, govoreći o tome kako je raditi u školi u kojoj ima veliki broj blizanaca, kazala da se još navikava na takve situacije.

“Blizanci ne zloupotrebljavaju tu neku svoju, da kažem, drugačiju poziciju u razredu i nema situacija da se učenici predstavljaju imenom brata, što je ranije bilo slučajeva. Blizanci su se ranije znali našaliti na taj način. Oni su svi jako dobri”, kazala je Emina.

Ona se prisjetila i vremena kada je ona bila učenik ove škole, rekavši da je tada svako odjeljenje imalo najmanje jedan par blizanaca.

“Sada je taj broj smanjen, ali u svakoj smjeni imamo po tri ili četiri para blizanaca”, istakla je pedagoginja.

Asmira Elkasović je majka četverogodišnjih blizanaca Amina i Amine.

“Bili su mirni. Amin i Amina polako rastu, razumna su djeca, slušaju”, pojasnila je Asmira.

Kada je u pitanju odnos između njih dvoje, Asmira kaže da su nekada mnogo bliski, da ništa ne rade jedno bez drugoga. Ako je jedno bolesno, i drugo će, iako nije bolesno, preležat zajedno s njim. Bit će tužan.

Amina kaže da najviše vole da igraju igrice na kompjuteru.

Isma Šehić je majka dvadesetjednogodišnjih blizanaca Kennedyja i Morene.

“Morena je dobila ime zbog toga što se meni to ime svidjelo, a Kennedy po nadimku svog oca Jasmina koji je rođen 1963. godine. Nadimak je dobio od doktora koji je porodio moju svekrvu, jer se na taj dan dogodilo ubistvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja”, pojasnila je Isma porijeklo imena neobičnih za ovo područje.

Prema njenim riječima, blizanci se slažu dosta dobro.

“Fizički nisu slični, ali jako su vezani jedno za drugo. Morena je uvijek bila šefica i diktirala je šta će on raditi, a on ju je uvijek štitio”, pojasnila je Isma.

Bužim je manje naseljeno mjesto i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Granici sa općinama Bosanska Krupa (na istoku), Cazin (na jugu), Velika Kladuša (na zapadu i sjeveru), te sa Republikom Hrvatskom (na sjeveroistoku). Područje općine je uglavnom brdovito.

Izvor članka: Anadolija

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0