Blagodati zračne banje – svježeg zraka Blagodati zračne banje – svježeg zraka
Djelovanje svježeg zraka na naše golo tijelo čini da na površinu u kožne žilice pritječe više krvi, zbog čega je čovjek primoran duboko disati,... Blagodati zračne banje – svježeg zraka

Djelovanje svježeg zraka na naše golo tijelo čini da na površinu u kožne žilice pritječe više krvi, zbog čega je čovjek primoran duboko disati, a time dovodi u pluća više zraka i kisika, a kroz pore se jače odvaja otrovna ugljična kiselina. Nadalje, utvrđuje se organizam i jača izlučivanje i ishlapljivanje loših plinova i sokova iz tijela, koje čovjek osobito kroz kožu izlučuje, što ne može postići izlučivanje kroz pluća, bubrege ili crijeva. Koža kroz pore na svojoj površini izlučuje ugljičnu kiselinu, a znojenjem vodenu paru. To djelovanje zovemo disanjem kože jer ima sličnu zadaću kao i pluća.

Kod sunčane i zračne banje oporavlja se i razvija koža, a s time u vezi i čitav organizam jer je pritok krvi u sve žilice jači i življi, zbog čega se oporavlja, čisti i množi krv, a time se opet otklanjaju bolesti srca i bubrega. Zračne banje jačaju i cjelokupan živčani ustroj, koji milijune svojih živčanih vlakanaca dovodi do u gornje slojeve kože. Stoga se zračne banje osobito preporučuju živčano rastrojenim ljudima, na koje odviše razdražljivo djeluje uporaba hladne vode, nadalje slabokrvnim i na plućima bolesnima jer srce i pluća živahnije rade, a time se pojačava izmjena tvari i obnova krvi.

Zračne se banje čine postupno, najprije u sobi kod otvorenog prozora, a kasnije u prirodi, najbolje u šumi na svježem zraku uz gimnastiku, isprva 2-6 minuta, postupno do najdulje pola sata, ali tijelo ne treba umarati.

Odlomak iz knjige: “Narodno zdravlje”, Sadik Sadiković

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0