Biljke u domu: Smanjite stres i budete produktivniji Biljke u domu: Smanjite stres i budete produktivniji
Bolest zatvorenog prostora nam se prikrada, nosi sa sobom sve vrste zimskih nedaća, uključujući prehlade, dosadu i manjak produktivnosti. No, sve više istraživanja ukazuju... Biljke u domu: Smanjite stres i budete produktivniji

Bolest zatvorenog prostora nam se prikrada, nosi sa sobom sve vrste zimskih nedaća, uključujući prehlade, dosadu i manjak produktivnosti. No, sve više istraživanja ukazuju da za sve to postoji jedinstven lijek – biljke.

U studiji koja je provedena na norveškom sveučilištu Life Sciences pokazalo se da radni prostor u kojem su smještene biljke poboljšava pamćenje kod zaposlenika te da vegetacija potiče produktivnost.

Ukratko, obnavljanje pozornosti djeluje poput sna ipomaže nam da se sa zadataka koji nam uzimaju energiju preorijentiramo na nešto što nas manje umara. Istraživanja su pokazala da čak i kratki susret s prirodom – kao što je pogled na biljku na našem stolu – mogu imati veliki obnavljajući efekt.

Psiholozi Rachel i Stephen Kaplan pojasnili su vezu između biljaka i produktivnosti putem teorije koju nazivaju ‘pozornost obnove’.

‘Imate li trenutak za podići pogled i usmjeriti ga na nešto što vam daje energiju, to će napraviti veliku razliku’, kaže Kaplan.

Posljednja istraživanja donijela su niz dokaza da unošenje prirode u zatvorene prostore pomaže te da biljke mogu umanjiti stres.

Osim u radnim prostorima biljke će jednako na vas djelovati i u vašem kućnom prostoru.

Svakako da u hladnijim danima ne držimo otvorene prozore i vrata, pa nije neobično što dolazi do pomanjkanja produktivnosti kada su u pitanju kućanski poslovi.

Stoga obogatite svoj životni prostor biljkama kako biste smanjili stres jer vas, primjerice, čeka veliko pospremanje stana ili da se naprosto oslobodite nakupljenog stresa kojeg ste u svoju oazu mira donijeli nakon napornog radnog dana.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0