BiH će biti domaćin konferencije iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa BiH će biti domaćin konferencije iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa
Bosna i Hercegovina će biti zemlja-domaćin regionalne konferenciju iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koja bi trebala biti održana u Sarajevu u prvom kvartalu naredne godine.... BiH će biti domaćin konferencije iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa

Bosna i Hercegovina će biti zemlja-domaćin regionalne konferenciju iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koja bi trebala biti održana u Sarajevu u prvom kvartalu naredne godine.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o ovom jedinstvenom regionalnom projektu govorili nezavisna realizatorica projekta Ika Ferrer-Gotić, stručna saradnica Instituta za mjeriteljstvo BiH (IzMBiH) Almir Badnjević, direktor MICOM-a BH (Measurement Instrument Company BH) Aldin Camović, te predstavnici IzMBiH-a Dajana Franjić i Osman Šibonjić.

Kako se očekuje, konferencija pod nazivom “Razvoj i značaj biomedicinskog inžinjeringa u BiH i regiji” okupit će stručnjake iz zemalja regiona i svijeta te predstavnike menadžmenta zdravstvenih institucija radi educiranja o testiranju, servisiranju i održavanju medicinske opreme u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te smanjenja troškova na tom planu i unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i usluga.

Predstavnici organizatora konferencije – Instituta za mjeriteljstvo BiH, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i MICOM-a BH istaknuli su, među ostalim, da su u toku pripreme za otvaranje jedinstvene laboratorije za biomedicinski inžinjering u BiH, te uključivanje naše zemlje u članstvo Internacionalne federacije za biomedicinski inžinjering (IFMBE).

Naglašeno je, također, da je IzMBIH prepoznao potrebu za uvođenjem standarda i direktiva o medicinskim uređajima u zakone koji reguliraju oblast mjeriteljstva u BiH, u vezi sa čime je već sačinjena odgovarajuća studija.

Usto, rečeno je da će se implementacijom tih standarda osigurati odgovarajući nivo kontrole i nadzora, a što će rezultirati višim stepenom tačnosti i pouzdanosti medicinskih uređaja, uključujući anesteziološke mašine, dijalizne aparate, EKG-uređaje, neonatalne pedijatrijske inkubatore, pacijent-monitore, respiratore, terapeutski ultrazvuk…

Partner u realizaciji spomenutog projekta je firma MICOM BH, ovlašteni zastupnik distributer biomedicinske opreme među kojima i najpoznatijeg američkog brenda Fluke i Fluke Biomedical.

Biomedicinski inžinjering (BMI) je oblast primjene inženjerskih principa i tehnika na rješavanje problema u medicini. Ta inžinjerska disciplina kombinira inžinjerska znanja projektiranja i rješavanja problema sa znanjima iz medicine i biologije.

Inače, medicinski i biomedicinski inžinjering, uz prirodne i obnovljive izvore energije, predstavlja jedan od najperspektivnijih evropskih projekata za čiju su realizaciju osigurana značajna finansijska sredstva.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0