Baštovanstvo povezano sa dužim životom Baštovanstvo povezano sa dužim životom
Baštovanstvo ili aktivnosti oko kuće povezani sa dužim životom, rezultati su najnovije studije koja je obuhvatila ispitanike starije od 60 godina. Istraživanje koje je... Baštovanstvo povezano sa dužim životom

Baštovanstvo ili aktivnosti oko kuće povezani sa dužim životom, rezultati su najnovije studije koja je obuhvatila ispitanike starije od 60 godina.

Istraživanje koje je objavljeno u britanskom “Magazinu za sportsku medicinu” pokazuje da je za produženje života dovoljno ustati iz kreveta i nešto raditi.

Studija univerzitetske bolnice Karolinska u Stokholmu, koja je obuhvatila je 4.232 osobe, pokazala je da su aktivnosti oko kuće značajno umanjile rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ispitanici su podijeljeni u grupe starijih lica, sklone tome da više sjede i manje se kreću, i u grupe različitih starosnih doba.

Stručnjaci su analizirali nivoe aktivnosti između sjedenja i aktivnosti kao što su popravka automobila, kosidba travnjaka, branje borovnica ili odlazak u lov.

Rezultati su pokazali da ljudi koji su na dnevnoj bazi aktivniji imaju najmanje šansi od dobiju srčani udar, ali i oni koji su samo bili aktivni, bez nekih posebnih vježbi ili radnji, takođe su imali niži rizik od srčanog udara.
Aktivnost smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za 27 odsto, a smrt od bilo kog uzroka za 30 odsto, rezultati su istraživanja koje je trajalo 12 godina.

“Generalno aktivan dnevni život ima pozitivne posljedice na kardiovaskularno zdravlje i dugovječnost starijih odraslih osoba”, navodi se u studiji.

Kako prenosi Srna, naučnici upozoravaju da sjedenje tokom dužeg vremenog perioda umanjuje metaboličku stopu kod ljudi, a nedostatak aktivnosti mijenja hormone u mišićnom tkivu.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *