Balet: “Shut Up and Dance” BiH Balet: “Shut Up and Dance” BiH
Predstavom “Shut Up and Dance” u koreografiji Ronalda Savkovića, Baleta Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan pl. Zajc” iz Rijeke, 20. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo... Balet: “Shut Up and Dance” BiH

Predstavom “Shut Up and Dance” u koreografiji Ronalda Savkovića, Baleta Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan pl. Zajc” iz Rijeke, 20. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će otvoren četvrti Balet Fest Sarajevo.

Najavila je to Edina Papo, umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i organizator festivala, koja je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da će svi posjetitelji prije predstave moći pogledati retrospektovnu izložbu BFS-a “Umjetnost za život”.

Mare Nostrum

– Riječ je fotografijama sa ranijih festivala, kazala je ona.

Na programu Balet Festa je i “Mare Nostrum” u izvedbi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a u koreografiji Davidea Bombane. Ova baletna predstava je planiran za 24. septembar dok će dan poslije biti izvedena i predstava “Ko to tamo peva” Narodnog pozorišta Beograd rađena po motivima istoimenog filma u koreografiji Staše Zurovca.

Na programu je također i  gala koncert prvaka i solista baleta  Državnog akademskog teatra Opere i Baleta Ekaterinburg iz Rusije koji je planiran za 27. i 28. septembar.

A Balet Fest pratit će i radionice, koje će držati Emina Kamberović primabalerina, pedagog i balet-majstor. Ona je solistica zlatnih dana sarajevskog baleta i utemeljitelj niže baletne škole 29. novembar. Živi i radi u Zurichu.

Suženo izdanje

Edina Papo je istakla da je ovogodišnji Festival nešto suženijeg izdanja za razliku od prethodnih. A razlog, naravno, leži u nedostatku finansijske podrške, mada će, i u ovako suženom izdanju, ljubitelji plesne umjetnosti imati razloga za radost.

–  Ovogodišnji festival možda i nema puno programa, ali zato imamo renomirane umjetnike kao goste, istakla je ona. Balet Fest je neka vrsta kompenzacije za ono što smo imali prije rata, za slavnu prošlost sarajevskog baleta, istaknuvši da se nada da će izmjene Zakona o pozorišnoj djelatnosti Kantona Sarajevo, donijeti bolje dane baletnom ansamblu.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić istaknuvši da je organizacija ovog festivala odlična i da je predstavnicima Narodnog pozorišta zadovoljstvo što podržavaju jedan ovakav baletni spektakl u BiH.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0