Bademi su najbolje grickalice? Bademi su najbolje grickalice?
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva dagrickanje badema smanjuje žudnju za hranom, pomaže u regulaciji apetita i ne uzrokuje nakupljanje suvišnih kilograma. U istraživanju je... Bademi su najbolje grickalice?
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva dagrickanje badema smanjuje žudnju za hranom, pomaže u regulaciji apetita i ne uzrokuje nakupljanje suvišnih kilograma.

U istraživanju je sudjelovalo 137 osoba koje su imale povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Oni su trebali svakodnevno pojesti oko 50 grama badema, a nisu promijenili ostale životne navike, kao što su tip prehrane i tjelovježba.

Rezultati su pokazali da sudionici, bez obzira na to što su dnevno unosili oko 250 kalorija više iz badema, nisu nakupili suvišne kilograme i čak su smanjili ukupan unos kalorija.

“Ovo istraživanje potvrđuje da su bademi odličan izbor za grickanje, naročito za osobe koje su zabrinute oko svoje tjelesne težine”, izjavio je dr. Richard Mattes.

Sudionici su istaknuli da rjeđe osjećaju glad i žudnju za nezdravim grickalicama od kada svakodnevno konzumiraju bademe, prenosi DailyMail.

Bademi su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana, što ih čini savršenima za kontrolu apetita.

Prethodna istraživanja su pokazala da bademi smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti očiju i dijabetesa tipa 2.

Izvor: CentarZdravlja.net

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0