Aronija – namirnica budućnosti Aronija – namirnica budućnosti
Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna. Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija,... Aronija – namirnica budućnosti

Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna.

Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija, koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode. Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku lekovitu moć za ljudski organizam. 

Efikasno ga pročišćava od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno delovanje jer u velikom postotku „ubija“ maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i „napad“ na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem.

Ublažava migrene i glavobolje, snižava krvni pritisak. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže celokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre. Koristi se i kod nepravilnog rada štitne žlezde, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena.

Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za delotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno.

Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti. Ipak, posebno se preporučuje hladno ceđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno.

Izvor: b92

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *