Afirmacije – Pozitivne misli za sve bolji, bolji i bolji život Afirmacije – Pozitivne misli za sve bolji, bolji i bolji život
Afirmacije su pozitivni iskazi koji opisuju stanje koje želimo da postignemo. Afirmacije se ponavljaju mnogo puta da bismo ubijedili našu podsvijest i da bismo... Afirmacije – Pozitivne misli za sve bolji, bolji i bolji život

Afirmacije su pozitivni iskazi koji opisuju stanje koje želimo da postignemo. Afirmacije se ponavljaju mnogo puta da bismo ubijedili našu podsvijest i da bismo time izazvali da ona promjeni ili pojača programe po kojima funkcioniše. Da bi afirmativne rečenice imale efekta, treba ih ponavljati sa punom pažnjom, ubjeđenjem, interesovanjem i željom.

Postoji više načina kako možemo da primjenjujemo afirmativne rečenice:

 • u meditaciji – izgovaramo afirmacije u sebi tokom meditacije ili u opuštenom stanju pred spavanje i sl.
 • izgovorene naglas ili u sebi – ovo je najrasprostranjeniji i najjednostavniji način upotrebe jer ih možemo izgovarati tokom dana dok obavljamo neke rutinske poslove, zatim pred ogledalom gledajući se pravo u oči, a možemo i da ih snimimo, pa naknadno preslušavamo.
 • pisane – možemo da jednu afirmaciju pišemo nekoliko desetina puta stvarno razmišljajući o tome šta pišemo, a možemo i da zalijepimo odštampane ili napisane afirmacije po zidu, radnom stolu, kuhinji i na bilo koje drugo mjesto gdje će nam stalno biti u vidokrugu.
 • izgovorene u društvu – ovo je malo neobičan, ali zato veoma uspešan način primjenjivanja afirmacija u kome ljudi međusobno govore jedni drugima svoje afirmacije, a sagovornici ih potvrđuju. Ako uspijete da prevaziđete nelagodnost i barijere, ovo je izuzetno moćna tehnika.
 • otpjevane – muzika se jednostavno lijepi za našu svijest i podsvijest, tako da je dobra stvar da svoje afirmacije možete da otpjevate, baš kao što je prikazano u prethodnom članku.

A koje to afirmativne rečenice treba da ponavljate?

Možete uzeti već napisane afirmacije kojih ima svuda na internetu i lako ćete ih pronaći. Jedno od značajnijih imena u polju afirmacija i pozitivnog razmišljanja je svakako Luiz Hej.

Ako imate konkretan problem koji biste željeli da riješite afirmacijama i ne trebaju vam uopštene rečenice, onda možete i sami sastaviti svoje afirmativne izjave. Međutim, pravljenje afirmacija može da bude neefikasno ili čak kontraproduktivno ako ne znate kako to treba uraditi. Zato želim da sada navedem nekoliko pravila kojih se morate pridržavati prilikom osmišljavanja afirmacija:

 • Govorite u prvom licu – kažite “ja sam…”, a ne “ti si…” ili “Marko je…” ukoliko se, naravno, zovete Marko
 • Koristite sadašnje vrijeme – kažite “ja sam…”, a ne “ja ću biti…” ili “voleo bih da budem…”. Naša podsvijest poznaje samo sadašnjost i ne razumije ni prošlost ni budućnost.
 • Izgovarajte rečenice u pozitivnom kontekstu – morate da se fokusirate na pozitivno, a ne na negaciju negativnog. Na primjer, umjesto “Nisam nervozan”, kažite “Potpuno sam opušten”. Ako izgovarate rečenice u negativnom kontekstu, može se dogoditi da proizvedete suprotan efekat od željenog.

Primjer dvijee afirmativne rečenice opšteg karaktera :

 • Svakog dana u svakom pogledu ja sam sve bolji, bolji i bolji.
 • Uvijek održavam savršeno zdravo tjelo i um.

Prva je nešto izmejnjena čuvena rečenica Emila Kuea koju Slavko Štimac neprekidno ponavlja u filmu “Sjećaš li se Doli Bel”. Ovdje je umjesto “sve više napredujem” stavljeno “sve sam bolji, bolji i bolji” jer predstavlja gradaciju, odnosno korake ka uspjehu. Svakim “bolji” vi postajete bolji, a to je tri puta više u svakoj izgovorenoj afirmaciji. Izmjenu je napravio Hoze Silva, osnivač Silva metoda.

Afirmacije koje možete koristiti:

 • Moji prihodi su sve veći, veći i veći.
 • Ja sam magnet za novac.
 • Uvijek imam više nego dovoljno novca za sve svoje potrebe.
 • Ja sam bogat.
 • Volim da dajem i sve što dam, višestruko mi se vraća.
 • Volim da trošim novac i sve što potrošim, višestruko mi se vraća.
 • Ja sam uspješan, šta god da radim.

Moć afirmativnih rečenica može da nam pomogne da promjenimo svoj život nabolje. Time što naglašavamo ono što bismo željeli da bude, mentalno i emocionalno vidimo da je to već istina, bez obzira na trenutnu situaciju, a time i privlačimo to stanje u svoj život.

Izvor: tajna.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0