7 super izvora probiotika 7 super izvora probiotika
Probiotici, dobre bakterije koje održavaju ravnotežu mikroorganizama u crijevima, čine čuda za probavu i imunološki sistem. Prema istraživanjima, mogu spriječiti pretilost i poboljšati raspoloženje.... 7 super izvora probiotika

Probiotici, dobre bakterije koje održavaju ravnotežu mikroorganizama u crijevima, čine čuda za probavu i imunološki sistem. Prema istraživanjima, mogu spriječiti pretilost i poboljšati raspoloženje. Sigurno ste već čuli da probiotika ima u jogurtu, ali on nije jedini izvor ovih dobrih bakterija.

1. Miso

Miso nastaje procesom fermentacije soje, što je proces u kojem se proizvode probiotici. Jedna kašika sadrži samo 40 kalorija, ali može biti vrlo slana i opskrbljivati gotovo trećinu dnevnih potreba za natrijumom, pa ga treba koristiti štedljivo. Možete ga dodati u marinade, variva, umake, salate ili napravite čuvenu miso juhu. Miso dodajte na kraju, kad je hrana već skuhana, jer se kuvanjem gube hranjive materiji.

2. Zobena kaša s bananom i medom

Ove tri namirnice nemaju probiotike, ali imaju prebiotike. To su složeni šećeri koji hrane dobre bakterije koje već žive u probavnom sistemu i tako pozitivno utiču na zdravlje crijeva.

3. Kiseli kupus

Kiseli kupus neizostavna je namirnica tokom zime u našim područjima. Izbjegavajte onaj pasterizirani ili konzervirani i držite se sirovog i nepasteriziranog kako biste imali punu korist od njegovih probiotika.

4. Pistacija

Između 30 i 90 grama pistacija dnevno podignuće nivo dobrih bakterija u organizmu. Sami po sebi ne sadrže probiotike, ali imaju prebiotike.

5. Crno vino

Popust pistacija, crno vino ima prebiotike koji hrane probiotike u vašem tijelu. Pokazalo se i da snižava krvni pritisak, trigliceride i holesterol. Ali držite se najviše jedne čaše dnevno.

6. Sir

Nije svaki sir dobar izvor probiotika, ali neke vrste fermentiranih poput cheddara, parmezana i goude sadrže bakterije koje će učiniti dobro za vaše zdravlje.

7. Mlaćenica

Mlaćenica je fermentirani mliječni napitak, odnosno tekućina koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca i prepuna je probiotika. Ima malo kalorija, a puno kalcija i proteina. Kuvanjem mlaćenice ubićete i sve probiotike, zato je pijte, dodajte u hladnu juhu ili u preljeve za salatu.

Izvor: Magazin.net.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0