7 pravila zdravog života 7 pravila zdravog života
Sedam jednostavnih pravila mogu smanjiti rizik od prerane smrti usljed kancera ili srčanih oboljenja za čak 50 posto, pokazala je jedna studija Američka asocijacija... 7 pravila zdravog života

Sedam jednostavnih pravila mogu smanjiti rizik od prerane smrti usljed kancera ili srčanih oboljenja za čak 50 posto, pokazala je jedna studija

Američka asocijacija za prevenciju bolesti srca predstavila je sedam jednostavnih pravila zdravog života: fizička aktivnost, zdrava tjelesna težina, zdrava ishrana, nivo holesterola u granicama normale, normalan krvni pritisak, regulisanje šećera u krvi i nepušenje.

Ukoliko neka osoba puši, ali održava ostalih šest ili pet faktora zdravlja, ima 25 posto manje rizika od bolesti opasnih po život, u odnosu na one koji se ne uklapaju ni u jedan od ovih parametara.

Lista je originalno sastavljena u odnosu na bolesti srca, ali je kasnijim istraživanjem utvrđeno da može spriječiti i kancerogena oboljenja.

Vođa studije Laura Rasmussen-Torvik, asistent profesora Medicinskog fakulteta Feinberg Northwestern univerziteta u Chicagu kaže:

“Na ovaj način ljekari mogu dati jasnu preporuku svojim pacijentima kako da brinu o svom zdravlju i smanje rizik od hroničnih oboljenja”.

Lista nazvana “Life’s Simple 7” dio je kampanje koja ima za cilj savjetovanje Amerikanaca o tome kako da budu zdraviji.

“Ostavljanje pušenja je veoma važno, ali su i ostali faktori bitni. Nikad nije kasno za promjenu”, kaže Rasmunsen Torvik.

Studija koja je počela 1987. je obuhvatila 13.253 osobe u četiri američke zajednice. Poslije 20 godina istraživači su provjerili učestalost kancera i bolničkog liječenja i utvrdili da je 2.880 učesnika dobilo rak, obično pluća, crijeva, rektuma, prostate i grudi.

U obzir nije uziman nemelanomski rak kože. Otkrića su objavljena u žurnalu Cirkulacija.

Zanimljivo je da otkrića pokazuju da nikad nije kasno da se promijene životne navike. Naime, njemački istraživači prošlog mjeseca su objavili da ostavljanje cigareta u srednjovječnom dobu, pa i kasnije, donosi brojne koristi po zdravlje ljudi.

Čak i osobe koje puše duže od 40 godina, a odluče da ostave cigarete, imaju 40 odsto manje rizika od srčanog i moždanog udara, poslije samo pet godina apstinencije.

Studija je pratila gotovo 9.000 Njemaca starosti između 50 i 74 godine tokom deset godina.

Profesor Herman Brener i njegove kolege iz Njemačkog centra za istraživanje kancera uvidjeli su da pušači imaju dva puta više šanse da dobiju neko srčano oboljenje u odnosu na nepušače, ali su bivši pušači imali gotovo istu vjerovatnoću za dobijanje bolesti kao i osobe koje nikada nisu pušile.

Takođe, kanadska studija pokazala je da oni koji ostave pušenje prije 44. godine žive gotovo podjednako dugo kao i osobe koje nikad nisu pušile.

Izvor: B92.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0