6 nevjerovatnih i zabavnih činjenica o smijehu 6 nevjerovatnih i zabavnih činjenica o smijehu
Smijeh je i oblik vježbe, ako nisi znala, jer dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području trbuha • Istraživanje iz 2012. godine,... 6 nevjerovatnih i zabavnih činjenica o smijehu

Smijeh je i oblik vježbe, ako nisi znala, jer dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području trbuha • Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smijeh značajno smanjuje prag boli

SMIJEH ima itekakve zdravstvene prednosti. Tačnije, donosimo šest razloga da večeras organizuješ druženje s prijateljima ili pogledaš dobru komediju.

1. Sagorijeva kalorije

Kada se smiješ, ubrzava se rad tvog srca za 10-20 posto. Tako 10-15 minuta smijanja na dan sagorijeva do 40 kalorija, što nije puno, ali prihvatamo takvu činjenicu, posebno sad pred ljeto.

2. Smijeh i joga

Instruktori joge otkrivaju kako postoje vježbe smijeha, koje u kombinaciji s dubokim disanjem, pomažu u dovođenju kiseonika u tijelo i mozak, zbog čega se osjećamo energičnije i zdravije.

3. Vježba

Smijeh je i oblik vježbe, ako nisi znala, jer dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području trbuha, a njihova se aktivacija može uporediti s osjećajem koji doživljavamo tokom izvođenja trbušnjaka.

4. Prag boli

Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smijeh značajno smanjuje prag boli, najvjerovatnije zbog naleta endorfina, hormona sreće.

5. Razlika između lažnog i pravog osmijeha

Istraživanje iz 2013. godine otkrilo je kako ljudski mozak može prepoznati razliku između pravog i lažnog osmijeha. Naime, otkriveno je da kad ljudi čuju lažni smijeh, postoji veća aktivnost u regijama medijalnog prefrontalnog korteksa, koje se nalaze u prednjem dijelu mozga, a ona ukazuje na to da vjerovatno pokušavaju shvatiti što osoba stvarno osjeća.

6. Krvne žile

Još jedna prednost smijanja je i povećanje protoka krvi kroz žile za otprilike 22 posto, otkriva Women's Health. Osim toga, naučnici su pronašli i dokaz za porast stope azotovog oksida, koji ima zaštitni učinak na tvoj kardiovaskularni sistem.

Izvor: Index.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0