6 najvažnijih stomatoloških saveta za trudnice 6 najvažnijih stomatoloških saveta za trudnice
Češće posete stomatologu tokom trudnoće Pravilno vođenje oralne higijene je svakako veoma važno, a pogotovo u trudnoći. Najbolje bi bilo da svog stomatologa tokom... 6 najvažnijih stomatoloških saveta za trudnice

Češće posete stomatologu tokom trudnoće

Pravilno vođenje oralne higijene je svakako veoma važno, a pogotovo u trudnoći. Najbolje bi bilo da svog stomatologa tokom trudnoće posećujete na dva meseca, koji će vam tom prilikom dati sve relevantne informacije o održavanju higijene usta tokom trajanja vašeg drugog stanja. Prednost redovnih dolazaka je rano otkrivanje različitih promena na zubima ili desnima te i lakše otklanjanje problema. Najčešći razlog zašto mame zanemare svoje zube je manjak vremena nakon porođaja.

Posebna nega zuba tokom trudnoće

Veliki procenat trudnica na početku drugog stanja ima mučninu i povraća. Čest je slučaj da kiselost nakon povraćanja nagrize zubnu gleđ. Najbolje bi bilo da posle svakog povraćanja usta isperete vodom. U trudnoći možete koristiti mekšu četkicu za zube sa sintetičkim vlaknima  i konac za zube. Ukoliko se vaš ginekolog slaže, možete konzumirati preparate sa flouorom u ograničenoj količini. On pomaže pri izgradnji kvalitetne gleđne supstance kod novorođenčadi. Sa stavom da se u trudnoći zubi mnogo više kvare, jer beba koristi kalcijum iz maminog organizma, stručnjaci se ipak ne slažu. Oni kažu da do toga dolazi jer mame zanemaruju oralnu higijenu i ne pridržavaju se preporuka stomatologa.

Hormonalna promena u trudnoći i njen efekat na kvalitet zuba

U trudnoći, pored kvarenja zuba, često dolazi i do oticanja i krvarenja desni. Hormonalne promene mogu dovesti do zapaljenskih promena na paradontalnim tkivima i na desnima. Ukoliko se higijena usta ne sprovodi na adekvatan način, to može dovesti do niza patoloških procesa. Ako se kojim slučajem desi da primetite promene na desnima zakažite na vreme pregled kod svog stomatologa.

Popravka zuba u trudnoći

Trudnice tokom trudnoće mogu brinuti se o estetici svojih zuba i popravljati ih bez ikakvig kontraindikacija. Tokom prvog trimestra izbegavajte stomatološke intervencije, prvenstveno jer ne bi trebalo da primate anesteziju, niti bilo kakve lekove koji se koriste pri lečenju zuba. Nakon toga, kada se ustanovi da je trudnoća uravnotežena i bez problema, slobodno možete popravljati svoje zube. Stomatolozi preporučuju da popravite zube pre dolaska na svet novog člana porodice, kako bebi ne biste preneli neku moguću oralnu infekciju.

Vađenje zuba tokom trudnoće

Kako biste izbegli anesteziju, vađenje zuba tokom prva tri meseca treba izbegavati. Kada se utvrdi da nemate problem sa zgrušavanjem krvi, oralna hirurgija je u potpunosti dozvoljena. U drugom slučaju se obavezno posavetujte sa svojim ginekologom i stomatologom.

Snimanje zuba u trudnoći

Iako su za snimanje zuba potrebne male količine zračenja, tokom trudnoće je bolje izbegavati ih. Ukoliko je snimanje neizbežno, neophodno je da se uverite da li je uređaj upotpunosti ispravan,  i preduzmete sve mere zaštite kako vas tako i ploda. Ovo rigorozno pravilo gubi svoju snagu nakon trećeg meseca trudnoće. U svakom slučaju vam predlažemo da ukoliko morate, snimak zuba napravite pomoću digitalnih rengenskih tehnika i na taj način se izložite i do 80 procenata slabijem zračenju.

 

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0