5 Zanimljivih Ideja Kako Da Pronađete Vrijeme Samo Za Sebe 5 Zanimljivih Ideja Kako Da Pronađete Vrijeme Samo Za Sebe
Koliko često razmišljate o tome da uzmete više vremena i prostora samo za sebe i bavite se nečim što volite i što vas čini... 5 Zanimljivih Ideja Kako Da Pronađete Vrijeme Samo Za Sebe

Koliko često razmišljate o tome da uzmete više vremena i prostora samo za sebe i bavite se nečim što volite i što vas čini sretnijim? Donosimo vam pet zanimljivih ideja kako da stvorite više prostora i vremena za sebe.

Izdvojite jedan sat ujutru
Hormon kortizol koji nam pomaže da se lakše izborimo sa stresnim situacijama počinje da se budi u našem tijelu u zoru pa je u sedam sati ujutro prisutan u vrlo visokoj količini u našem tijelu. Ono je tada spremno da se nosi s bilo kakvom situacijom koju život donese pred nas. Upravo je prvih sat vremena nakon ustajanja najbolje vrijeme za pokretanje neke nove navike, donošenje odluka ili bilo koji drugi oblik preciznog rada i planiranja.

Isprobajte!
Iskoristite jutarnju mogućnost jakog fokusiranja izazvanog kortizolom za postavljanje i rad na sopstvenim ciljevima, a nalet energije ostaće s vama čitav dan. Ako sanjate o sopstvenom poslu, upravljanje finansijama ili rad na poslovnom planu rano ujutru biće izvrstan način da iskoristite snagu sopstvenog uma.

Riješite se briga
Mijenjanje načina na koji gledamo na svoje brige može da očisti prostor za pozitivnije misli i emocije. Dozovite u sjećanje nešto što vas čini anksioznim, poput javnog govora ili prekida veze. Obratite pažnju na tijelo – gdje osjećate brigu i anksioznost? Često intenzivne neprijatne emocije poput tuge i straha držimo pravo ispred sebe.

Isprobajte!
Zapitajte se gde bi bilo bolje da smjestite svoju anksioznost – možda da je bacite s vrha brda, zatvorite u orman ili pošaljete na tamnu stranu Mjeseca. Jednom kad uspješno vidite širu sliku, vaše brige će se smanjiti i veličinom i važnošću u vašem umu. Ostaće slobodnog prostora za pozitivnije misli, ideje i planove.

Zauzmite se za sebe
U svakodnevnom životu naši problemi su veliki protivnici. Ako im se suprotstavimo i vratimo kontrolu, oslobađamo mentalni prostor koji su zauzeli.

Isprobajte!
Ako se radi o dugovima, razbijte ih u manje cjeline i razmislite kojim redom i šta bi trebalo da prvo vratite. Taj prvi mali korak pomoći će vam da se vratite na mjesto vozača, preuzmete kontrolu. Ako imate nekog na poslu ko vas maltretira, proučite tu osobu kao što biste proučili protivnika u borbi. Osigurajte se tako što ćete praviti bilješke o ponašanju te osobe i sakupljati dokaze. Jednom kad počnete da se zauzimate za sebe smanjuje se vjerovatnoća da će bilo koja situacija da esklira i da vas ugrozi.

Stvorite svoje mesto
Ako nemate neko fizičko mjesto na koje možete da odete osim posla i doma, to može da bude i zamišljeno mjesto ili ponašanje koje vas opušta. To može da bude odlazak pod tuš koji će vam pomoći da napravite blaži prelaz od ustajanja do spremnosti za novi radni dan. Čak i nekoliko minuta prije spavanja može da bude dovoljno za prelazno vrijeme koje koristite samo za sebe. Tada radite nešto smirujuće, neke aktivnosti koje hrane vaše unutrašnje želje i potrebe.

Isprobajte!
Ako vas motiviše postignuće, možete da učite strani jezik putem slušalica u autu ili vozu, tramvaju i slično. Ako vam odgovara sloboda, vozite se na posao biciklom. Važno je da za početak imate podsetnike da odete na svoje mesto i bavite se sobom i svojim potrebama.

Podelite posao s drugima
Budući da nam je dostupno mnogo različitih informacija, postajemo sami sebi finansijski savetnici, putnički agenti, agenti za nekretnine, kritičari restorana i slično. Kad pokušavamo da sve radimo sami, možemo da postanemo toliko preplavljeni da se osjećamo kao da se utapamo. Delegiranjem poslova ili traženjem pomoći dijelimo teret s drugima i oslobađamo mentalni prostor za stvari koje nas čine sretnijim.

Isprobajte!
Zaposlite osobu koja će vam jednom nedeljno počistiti kuću, prepustite dijo posla nekom drugom u kancelariji i tražite od porodice ili prijatelja da vam čuvaju decu barem jednom mjesečno. Na taj način nećete samo osloboditi dodatno vreme, već ćete osjećati da funkcionišete kao tim. Dogovarajte se sa prijatlejima oko čuvanja dece ili zamijenite poslove koje ne volite s osobama koje ih vole i obrnuto. Traženjem pomoći osjećaćete se povezano s drugima pa ćete donositi bolje odluke i imaćete veću jasnoću oko smijera u kojem se krećete.

Izvor:Nadlanu

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0