11 fascinantnih činjenica o papi Franji: Radio kao izbacivač u noćnim klubovima, imao djevojku… 11 fascinantnih činjenica o papi Franji: Radio kao izbacivač u noćnim klubovima, imao djevojku…
Papa Franjo jedan je od najomiljenijih, ali i najneobičnijih Papa u povijesti. Njegov je život bio ispunjen raznim zanimljivostima, a ovih 11 tek je... 11 fascinantnih činjenica o papi Franji: Radio kao izbacivač u noćnim klubovima, imao djevojku…

Papa Franjo jedan je od najomiljenijih, ali i najneobičnijih Papa u povijesti. Njegov je život bio ispunjen raznim zanimljivostima, a ovih 11 tek je dio njegove osobnosti…

1. Pravo ime pape Franje je Jorge Mario Bergoglio. Rođen je 17. decembra 1936. godine kao najmlađi od petero djece talijanskih useljenika.

2. Tečno govori talijanski, njemački i španjolski, a snalazi se i s engleskim, francuskim i portugalskim. Studirao je filozofiju i diplomirao hemiju. Prije nego što je postao nadbiskup Buenos Airesa predavao je književnost, psihologiju, filozofiju i teologiju.

3. Dok je obnašao dužnost nadbiskupa Buenos Airesa od 1998. do 2013. godine postao je poznat kao vrlo skromna osoba koja je uvijek nosila haljine običnih svećenika. Odbijao je koristiti usluge vozača i nije želio putovati taksijem već je koristio skromni javni prijevoz. Živio je u malenom stanu s još jednim svećenikom i svaki si dan pripremao obroke iako je imao pravo na luksuzni smještaj i vlastitog kuhara. Povrh svega, na konklavu je putovao u skromnoj ekonomskoj klasi.

4. Papa Franjo obožava tango. U intervjuu 2010. godine otkrio je da ga je rado plesao u mladosti

5. Imao je djevojku.

– Ona je bila u grupi s kojom sam išao na ples. No, onda sam osjetio svoj religijski poziv, objasnio je Papa u jednom intervjuu.

Kada je imao 12 godina, svojoj je prvoj simpatiji navodno rekao: ‘Ako tebe ne oženim, postat ću svećenik!’

6. U mladosti je radio kao izbacivač u noćnim klubovima Buenos Airesakako bi zaradio novac za stan i hranu.

7. Strastveni je navijač lokalnog argentinskog nogometnog kluba ‘San Lorenzo’. U mladosti je aktivno igrao košarku.

8. Papa Franjo prvi je Papa koji nije iz Evrope još od Grgura III koji je rođen na području današnje Sirije, a izabran je 731. godine. On je također prvi Papa s nekog od američkih kontinenata te prvi Papa rođen u južnoj hemisferi.

9. Nakon što je postao Papa, Franjo je bio kandidat za Nobelovu nagradu mir, Time ga je proglasio osobom 2013. godine, Rolling Stone ga je stavio na jednu od svojih naslovnica, a na Twitteru je u vrlo kratkom roku skupio više od šest milijuna ‘followera’.

10. Veliki je obožavatelj književnih djela J. R. R. Tolkiena. Najdraži likovi iz Gospodara prstenova su mu Frodo i Bilbo koje je u nekoliko navrata spominjao kao primjere pobjede dobra nad zlom.

11. Progovorio je o temama koje su njegovi prethodnici izbjegavali.

– Pitate me oprašta li Bog onima koji ne vjeruju u Njega i ne traže vjeru? Božja milost nema granica. (…) Oni koji ne vjeruju u Boga i dalje imaju savjest. Ako ju slušaju i čine dobro, i ateiste čeka Raj, izjavio je Papa u jednom radijskom intervjuu.

Papa je progovorio i o homoseksualnosti: ‘Ako je netko homoseksualac i traži Gospodina, tko sam ja da mu sudim?!’

Izvor: 24sata.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0