10 stvari koje će vas o životu naučiti vaša djeca 10 stvari koje će vas o životu naučiti vaša djeca
Obično se u roditeljstvo spremamo razmišljajući kako ćemo mi biti ti koji će učiti dijete sve što u životu treba znati. No, kad postanete... 10 stvari koje će vas o životu naučiti vaša djeca

Obično se u roditeljstvo spremamo razmišljajući kako ćemo mi biti ti koji će učiti dijete sve što u životu treba znati. No, kad postanete roditelj shvatite da i vas djeca mogu ponešto naučiti.

1. Povremeno je potrebno vrisnuti

Katkad će to napraviti jer ih baš zabavlja vrištanje, a katkad u plaču i bijesu. I kad odrade tu epizodu ponovno se vraćaju na igranje, svom poslu, kao da se ništa nije dogodilo. Priznajte da bi vam povremeno dobro došlo da se možete tako jednostavno i bez zadrške izvikati. Djeci to baš izvrsno ide.

2. Vrlo je korisno i lijepo dan započeti rano ujutro

Poznato vam je kako rano djeca ustaju. Uvijek su vesela i raspoložena i čini vam se da zapravo nikada nisu umorna, bez obzira koliko su rano ustala. Umjesto da se izležavate još samo 10 pa još 10 minuta, radije ustanite i krenite u dan kao što to čini vaše dijete. Začudićete se koliko toga možete obaviti u tih par sati ujutro.

3. U redu je zaplakati

Naravno da nas povremeno povrijede ili nas život natjera da biste najradije zaplakali. Ali to iz nekog razloga ne činimo jer ne dopuštamo da negativne emocije izađu van. Isto tako i naša djeca bivaju povrijeđena, no ona nemaju nikakav problem pokazati to krokodilskim suzama. Tada ih primite u naručje, utješite i sve je opet super, osjećaju se dobro i oslobođeno ljutnje i tuge. Pokušajte malo ponašati se isto i zaplačite kad osjećate potrebu jer ća vam to prirodno skinuti dio tereta s leđa.

4. Smijte se

Odrasli se ne smiju dovoljno. Djeca hodaju sa smiješkom i šire zarazu. Sigurno vam se dogodilo da vam je neko nasmiješeno dijete koje ste susreli na ulici, u trgovini ili u liftu uljepšalo dan. Zašto ne biste i vi nekome učinili dan ljepšim.

5. Budite luckasti kad se odijevate

Djeca koriste svaku prigodu da se odijevaju u princeze, kauboje, supermane ili spidermane. U takvim odijelima žele i u park i u šetnju gradom i na rođendane. Ok, ne morate baš toliko insistirati, ali sigurno se možete prisjetiti mlađih dana kad ste se bar za maskenbale ili tematske tulume luckasto odjenuli. Čak to ne mora biti niti tulum. Odjenite se sa svojom djecom i igrajte se s njima i već ćete se osjećati bolje.

6. Uživajte u slasticama

Naravno da to nećete raditi svaki dan, ali zaista je teško stalno živjeti ograničavajući se u jedenju slastica, a da ne govorimo o grižnji savjesti zato što ste smazali cijelu kutiju keksa. Od djeteta preuzmite ovaj dio o uživanju. Oni kad jedu, uživaju u svojoj hrani i nemaju nikakve osjećaje krivice nakon toga.

7. Istražite nepoznato

Kad dijete stigne u park oduševi se penjalicama, toboganima i želi sve istražiti. Energija djeteta za istraživanjem novih mjesta i nepoznatog je neizmjerna i zato budite bar mrvicu toliko znatiželjni kao i vaše dijete i već je to odlično.

8. Odspavajte

vjerovatno i sada jednim djelićem mozga razmišljate o tome kako napraviti sve što ste si zacrtali za danas i nemate trenutak za sebe i vlastiti odmor jer toliko je toga za obaviti svaki dan. vjerovatno vam dođe da odmorite ili legnete, ali to ne činite jer imate puno stvari za obaviti. A s druge strane vaše dijete kad je umorno jednostavno legne i zaspe, odspava malo i zatim je ponovno spremno na igru. I vi biste vjerovatno, da tako napravite, imali više energije za daljnje obaveze.

9. Nered? Što je to?

Djeca ne primjećuju da su napravila haos od dnevnog boravka. Igraju se i uživaju, a nered ne primjećuju. Pokušajte i vi povremeno zaboraviti na nered i nemojte svakih pola sata pospremati za djecom jer će vas to samo iscrpiti. Ima puno gorih stvari u životu od malo nereda.

10. Pokažite strast

Kad su klinci zainteresovani za nešto onda se za to bore poput lavova, viču, plaču, ljute se dok to ne dobiju. Možda to nije uvijek način, ali može vas podstaknuti da se i sami strastveno borite za stvari koje su vam u životu važne. Nikad ne znate kamo će vas to dovesti.

Izvor: Roditelji.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0